Djeca na raspustu čitaju za svoju dušu

Ilijana Božić
Djeca na raspustu čitaju za svoju dušu

BANjALUKA - Činjenica je da su djeca u toku školske godine okupirana obavezama, naši korisnici su, zaista, aktivni tokom cijele godine, ali se broj novih članova svake godine poveća tokom raspusta. Djeca tada traže popularne naslove i serijale koje čitaju za svoju dušu.

Kazala je to bibliotekarka na dječijem odjeljenju u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske Bojana Lučić koja je za “Glas Srpske” govorila o tome koliko djeca čitaju tokom ljetnih mjeseci, te koje su knjige najtraženije.

Kako je kazala tokom ljeta školske lektire su manje tražene i dodala da mali broj djece čita lektiru, jer uglavnom žele da pročitaju nešto što možda ne stižu u toku školske godine.

- Mi se trudimo da im tokom cijele godine ponudimo što više zanimljivih i traženih naslova, tako da kod nas uvijek mogu naći najnovija izdanja omiljenih autora - dodala je ona.

Prema njenim riječima tokom ljeta djeca traže popularne serijale koji se stalno obogaćuju novim nastavcima.

- Za najmlađi uzrast bih izdvojila autorku Džuliju Donaldson i nekoliko njenih slikovnica kao što je “Gužva na metli”, “Prutko” ili “Grozon”, zatim “Ukrala me Šumbaba” naše domaće autorke Aleksandre Čvorović, kao Toni Vulf i fantastične “Priče iz čarobne šume”- rekla je Lučićeva.

Naglasila je da djeca školskog uzrasta najčešće traže Moreu Banićević, te da je tražena i Endi Grifits, a omladinski uzrast “Noćnu školu” autorke K. Dž. Doerti, ali i brojne naslove Jasminke Petrović i Uroša Petrovića.

- Istina je da djeca mnogo vremena provode pored kompjutera ili na društvenim mrežama, ali isto tako veliki broj naslova se može naći na internetu u PDF formatu, pa se i na taj način dosta čita. Mišljenja sam da djeca ipak dosta čitaju, samo se treba pronaći adekvatan način kako im približiti knjige, a i biblioteku, a ako sadržaj za čitanje već nađu na internetu, onda ih adekvatno usmjeriti - ispričala je Lučićeva.

Istakla je da se u NUB RS trude da organizuju razne aktivnosti koje bi mogle biti interesantne različitim uzrastima.

- Imamo kreativne radionice dva puta godišnje, kino tokom ljetnog i zimskog raspusta, organizujemo posjete za škole i vrtiće, sve s ciljem promovisanja čitanja i biblioteke. Moram napomenuti ipak da je jako važan individualni rad sa djecom, primjer koji sami roditelji daju kada je čitanje knjiga u pitanju i ljubav prema knjizi, a našim korisnicima toga, zaista, ne nedostaje - zaključila je Lučićeva.

Preporuke

Bojana Lučić je navela par knjiga koje preporučuje najmlađim čitaocima.

- Uvijek volim istaći autorku Nikoletu Novak i naslove “Prijatelji iz savane”, te “Priče iz šume”, zatim Svena Nurdkvista sa pričama i avanturama malog Petsona, kao i istinite priče o nerazdvojnim prijateljima Arčiju i Dori, autora Gorana Markovića - rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana