Dejan Stojiljković: Andrić iz drugog ugla

Aleksandra Madžar
Dejan Stojiljković: Andrić iz drugog ugla

Niš - Roman o Ivi Andriću ne prati srpskog nobelovca samo kao diplomatu, već se bavi i njegovim privatnim životom.

Ovim riječima književnik Dejan Stojiljković opisuje radnju novog romana, koji piše zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem.

- U pitanju je priča smeštena u period od 1939. do 1941, odnosno tri godine, kada je Ivo Andrić bio ambasador Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj - dodao je Stojiljković.

Podsjetio je da je slavni književnik na to mjesto bio imenovan aprila 1939. godine, a tu je službu obavljao sve do napada Njemačke na Jugoslaviju, aprila 1941. godine.

- Bio je to veoma težak i mučan period za Ivu Andrića. Našao se bukvalno u samom srcu zla. On, kao osetljiv i delikatan čovek, to je veoma teško podnosio. Uprkos velikom diplomatskom iskustvu nije uspeo do kraja da se snađe u političkim igrama toga doba - istakao je književnik.

Priča romana dotiče se i Andrićevog privatnog života, jer je on u tom periodu upoznao Milicu Babić, svoju buduću suprugu.

- Roman, osim istorijske, ima i trilersku radnju, tako da sve počinje kada Andrić na jednoj od lomača pronađe knjigu pesnika ubijenog u "Noći dugih noževa", koji je rođen u Sarajevu. Pisac vremenom postane opsednut identitetom ovog čoveka i kreće u svojevrsnu istragu, koja ga odvodi do iznenađujućeg otkrića - ispričao je Stojiljković.

Čitaoce i književnike, bez sumnje, očekuje kvalitetno književno djelo, protkano mislima dva mlada pisca, koji su za svoj dosadašnji rad nagrađeni vrijednim priznanjima.

Stojiljkovićev vrijedan istorijski roman "Konstantinovo raskršće" objavljen je 2009. godine. Djelo u kojem nacisti tragaju za velikom tajnom Konstantina Velikog, koja može da promijeni tok rata, izazvalo je veliku pažnju javnosti i bilo je najčitanije u javnim bibliotekama Srbije u 2010. godini.

Djela

Prozaista, dramski pisac i strip scenarista Dejan Stojiljković objavio je prozne zbirke "Leva strana druma" i "Lonj Life", kao i romane "Konstantinovo raskršće", za koji je dobio nagrade "Miloš Crnjanski", "Zlatni hit-liber RTS-a" i "Svetosavski pečat", nagradu "Isidora Sekulić". Sa istim djelom bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i sa romanom "Duge noći i crne zastave". Autor je istorijske drame "Konstantin" u režiji Juga Radivojevića. Proza mu je prevođena na engleski, ruski, makedonski i grčki jezik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana