“Dani Vojislava Lubarde” čuvaju sjećanje na lik i djelo ovog Rogatičanina

Sreten Mitrović
“Dani Vojislava Lubarde” čuvaju sjećanje na lik i djelo ovog Rogatičanina

ROGATICA - Tradicionalna manifestacija “Dani Vojislava Lubarde” u organizaciji Narodne biblioteke u Rogatici, koja od 2018. godine s ponosom nosi njegovo ime, u prisustvu najodanijih ljubitelja pisane riječi u Rogatici i ove godine obilježena je u znaku vraćanja sjećanja na njegov lik i djelo.

O tome je posebno i vrlo nadahnuto besjedio gost ove svojevrsne književne manifestacije docent doktor Rade Vučićević, član Udruženja književnika Srbije i Crne Gore.

- Protekle su 83 godine od rođenja i 10 od smrti velikog srpskog književnika Vojislava Lubarde, dičnog Rogatičanina, kome su osim rodnoga grada utočište davali najpre Sarajevo i na kraju Beograd. Bez obzira na to gde se i kako školovao, potom radio i pisao, čega radi je stekao književnu slavu, ali i bukvalni progon od političkih vlasti, čime postaje sinonim nacionalne “ostrašćenosti”, što rezultira fizičkim progonom iz Bosne za Srbiju - rekao je Vučićević.

Trauma klanja, naglasio je profesor Vučićević, koje kao jedanaestogodišnjak pukim slučajem preživljava, pratila ga je i progonila sve vrijeme odrastanja, školovanja i kasnijeg života, kako kaže, što se uglavnom odrazilo na tematiku njegovih djela, koja pored autobiografskog korelativa imaju uspješne narative kakvoće, rijetke na ukupnom srpskom govornom području.

- Samo Lubarda ume, a očigledno i može, da o tako jezivim istorijskim događajima, sa toliko umetničkog nadahnuća, književne umešnosti, sugestivne naracije i nedvosmislenog talenta, dočarati pa predstaviti to strašno vreme u kome sve trajne vrednosti prestaju i padaju pod kamom dželata, nesvesnog sotonske uloge u sebi samom - navodi on.

Zato, po mišljenju doktora Vučićevića, Rogatica i Rogatičani, pa i vascijeli srpski rod, a posebno ovaj kulturni hram što s ponosom ime njegovo nosi, toga uvijek moraju biti svjesni.

- Vojislav Lubarda je žrtvujući sebe, u stvari, branio našu istoriju, kulturu, veru pravoslavnu, naš nacionalni identitet, nevine žrtve i dolazeće vreme u kome se uz pomoć Božijeg blagoslova produžavamo, postojimo i trajemo zahvaljujući takvim veličinama - dodao je on.

Uz besjedu doktora Vučićevića, o liku Vojislava Lubarde ovom prilikom govorio je iz roda Lubardi i zavičajni književnik Milun Mišo Lubarda. Njemu u čast dio svog književnog stvaralaštva govorili su i lokalni pjesnici Milad Obrenović i Slobodan Ristović, a svoj prilog, kao gosti večeri, dali su i pjesnici iz Udruženja ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada i pjesnikinja Rada Novaković iz Požege u Srbiji.

Izložba

Da bi bilo upotpunjeno sjećanje na Vojislava Lubardu, biblioteka je priredila i izložbu njegovih knjiga i fotografija, koja je “začinjena” i knjigama i ostalom pisanom dokumentacijom iz bogate Zavičajne zbirke, koja je izazvala veliko interesovanje i moći će se pogledati narednih 15 dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana