“Dani Duška Trifunovića” počinju u Palama: Veliki pjesnik živi kroz sjećanja

Ilijana Božić
“Dani Duška Trifunovića” počinju u Palama: Veliki pjesnik živi kroz sjećanja

ISTOČNO SARAJEVO - “Ima neka tajna veza, za sve ljude zakon krut, njome čovjek sebe veže kada bira sebi put” poznati su stihovi pjesme “Ima neka tajna veza” koju je snimilo “Bijelo dugme”, a koju je napisao književnik Duško Trifunović u čiju čast danas počinje manifestacija u Palama.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji “Dani Duška Trifunovića” koja je posvećena životu i stvaralaštvu ovog srpskog književnika, pjesnika i televizijskog autora. Ova smotra svake godine okuplja pjesnike, književnike i glumce iz Republike Srpske i regiona, a trajaće do četvrtka.

Duško Trifunović napisao je i stihove “Ima nešto u tom što me nećeš, ostavljaš mi prostora za druge, gledam kako veselo se krećeš kao leptir oko moje tuge”, koji su nam poznati u interpretaciji Željka Joksimovića. Takođe, Trifunovićeve pjesme su i “Šta bi dao da si na mom mjestu” te “Glavo luda”, a pisao je i za “Indekse”, “Tešku industriju”, Arsena Dedića, Jadranku Stojaković, Nedu Ukraden i druge.

Ovom velikom pjesniku u čast večeras od 20 časova biće održano muzičko-poetsko veče sa glumcem Ivanom Bosiljčićem pod nazivom “Naše veče” u sali Kulturno-sportskog centra Pale.

Planirano je da sutra od 19 časova, kada je i rođendan Duška Trifunovića, bude održan program za odrasle “Bukvalno tako”, kada će publici biti predstavljene knjige “Tvoj nas uzdiže stih” Branka Perića. U programu će učestvovati književnici Branko Perić, Goran Vračar, Mira Bulatović, Snježana Galinac i Aleksandra Šarenac. U muzičkom dijelu programa sviraće Muzički ansambl “Pale”.

Književnici Aleksandra Šarenac i Mira Bulatović u četvrtak od 11 časova održaće program za djecu pod nazivom “Djeci u čast”, u kojem će učestvovati učenici osnovnih škola sa područja Istočnog Sarajeva.

Istog dana program će biti nastavljen proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi “Srce je čudna zvijer” u sali Kulturnog centra Pale.

U zabavnom dijelu programa učestvovaće učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo.

“Dani Duška Trifunovića” dio su manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva”, koja se održava u čast Dana i gradske slave - Svetog Petra Dabrobosanskog te proslave 30 godina od osnivanja grada.

O stvaraocu

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”. Trifunović će ostati upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana