Danas počinje 20. Sajam knjige Glasa Srpske: Čitaoci kreću u književne pohode

Aleksandra Madžar
Danas počinje 20. Sajam knjige Glasa Srpske: Čitaoci kreću u književne pohode

Banjaluka - Današnjem danu sigurno će se najviše obradovati poštovaoci pisane riječi i domaći književnici, jer se u 17 časova svečano otvaraju vrata 20, jubilarnog Sajma knjige u organizaciji "Glasa Srpske".

Najnovije naslove predstaviće više od 100 izdavača i distributera, pa će mnogi posjetioci biti u prilici da iskoriste sajamski popust i obogate svoje biblioteke aktuelnim djelima.

I ove godine u dvorani "Borik" predstaviće se izdavačke kuće iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i regiona, koje su specijalno za ovogodišnje izdanje Sajma pripremile popuste na veliki broj svojih izdanja.

Tim izdavačke kuće "Laguna" ove godine u Banjaluku stiže sa više od 250 naslova, što svakako dokazuje zašto je njihov štand iz godine u godinu jedan od najposjećenijih.

- Posjetioci će biti u prilici da zastanu i ispred štandova "Kreativnog centra", "Algoritma", "Derete", "Sezambuka", "Mate", "Begen" izdavačkih kuća - rekla je rukovodilac sajma Petra Ivić.

Praznik knjige, kao što to obično biva na sajmovima, slaviće se i promocijama knjiga. Ne treba propustiti promociju romana "Buncanje" Miodraga Lazarevića, ovogodišnjeg dobitnika prestižne književne nagrade "Zlatna sova", koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Uvijek rado viđen gost u Banjaluci i na sajmu je književnik čiji se romani prodaju u velikom broju, Ljiljana Habjanović-Đurović, poznata po tome što istinski uživa u druženju sa čitaocima.

Bogat program na svom štandu pripremili su i iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Na njemu će biti predstavljeno nekoliko kulturnih institucija Srpske, kao što su Muzej savremene umjetnosti, Narodno pozorište, Dječije pozorište, Udruženje izdavača Republike Srpske.

U okviru programa predstavljanja ustanova kulture Republike Srpske i Udruženja izdavača Republike Srpske na 20. međunarodnom sajmu knjige sutra u 19 časova biće promovisana knjiga Vesne Kapor "Po sećanju se hoda kao po mesečini", za koju je ova autorka dobila nagradu "Laza Kostić". O knjizi će govoriti Ranko Risojević i književnica.

Na štandu biblioteke svoju novu knjigu "Islednik" promovisaće i Dragan Velikić, koji će svečanom besjedom otvoriti sajam. Druženje čitaoca sa Velikićem planirano je za srijedu, u 12 časova.

U četvrtak, 17. septembra, posjetioci će moći da se upoznaju sa izdanjima Muzeja Republike Srpske, "Zmijanje: pokućstvo dinarske planinske kuće brvnare", autora Vladimira Đukanovića, "Banja Luka od okupacije do slobode: (1941-1945)" autora Milenka Đorđevića, "Između lijeka i otrova", autorke Nataše Kovačević, "Zmijanjski vez: Svjetsko kulturno nasljeđe", autora Danijele Đukanović. Isti taj dan Narodno pozorište Republike Srpske: Monografija "Vlastimir Đuza Stojiljković: Pozorišne poslanice" biće predstavljena zaljubljenicima u teatar.

Poslije toga će i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviti svoj katalog izložbe "Dokumenti/uvod u studiju prestajanja" Nenada Maleševića, katalog izložbe "Leistung" Predraga Terzića, katalog izložbe "Memento Urbis" Nine Todorović, katalog izložbe "Beograd Jovana Bijelića", katalog izložbe "Dates1" Radenka Milaka i Romana Uranjeka, "Inventure 2015", knjigu Monike Ponjavić "Film Curation: From the Black Box to the White Cube".

O književnosti i njegovom stvaralaštvu u petak će govoriti književnik Ranko Popović, ali i pisac za djecu Robert Takarič.

Taj dan će biti održana i promocija izdanja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske: Međunarodni projekat "Lirski, humoristički i satirički svijet Branka Ćopića", tom 4: Žena - muškarac: dva svijeta, dva motiva, dva izraza u djelima Branka Ćopića "Kratka istorija pisma, knjige i biblioteka", autorki Jelenke Pandurević i Maje Anđelković, "Prvi svetski rat u srpskoj prozi od 1914. do 1941. godine", autora Aleksandra - Saše Grandića, Bibliografija Republike Srpske.

Za sve ljubitelje pisane riječi vrata praznika knjige u dvorani "Borik" biće otvorena do 21. septembra od 10 do 20 časova, a cijena ulaznice iznosi jednu konvertibilnu marku.

Nagrade

Posljednjeg dana Sajma knjige biće dodijeljene tradicionalne sajamske nagrade najboljim izlagačima. Nagrada "Moštanica" biće dodijeljena za izdavački poduhvat, "Liplje" za najbolje djelo savremene književnosti, "Gomionica" za najbolju knjigu za djecu, i "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana