Četvrto Pokrovsko saborovanje okupilo pjesnike iz regiona

GS
Foto: Agencije

U Brodu je juče održano Pokrovsko pjesničko saborovanje na kojem su učestvovali pjesnici iz Republike Srpske i regiona. Saborovanje je počelo posjetom opštinskoj Boračkoj organizaciji i Spomen-sobi, gdje je položeno cvijeće i prislužene su svijeće, a kratak istorijski čas o dešavanjima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu održao je predsjednik Boračke organizacije Brod Zoran Vidić.

Saborovanje je nastavljeno u Svetosavskom domu u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, gdje je starješina hrama Željko Teofilović poželio dobrodošlicu učesnicima i ukazao na značaj održavanja saborovanja.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je da ovo relativno mlada manifestacija koja se održava pod okriljem Crkve i bratije hrama, a okuplja pjesnike iz regiona.

"Opštinska administracija podržava manifestaciju čija je kruna promocija zbornika. Drago nam je da imamo mnogo manifestacija među kojima i Pokrovsko pjesničko saborovanje, koja okuplja pjesnika s regije, a ove godine imamo i protu iz Čajniča čime smo bogatiji za još jednog učenika. Podržavamo ", naveo je Vidić.
Na konkurs za izbor najljepših stihova o pravoslavlju i duhovnosti, koji su u avgustu objavili Srpski književni klub "Vihor" i Crkvena opština Brod, stiglo je oko 90 prijava.
Konkurs je objavljen povodom praznika Pokrov Presvete Bogorodice - krsne slave istoimenog hrama i opštine Brod i bio je otvoren do 15. septembra.

Jedan od inicijatora organizovanja manifestacije Nenad Simić rekao je da se najviše pjesnika prijavilo iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, ali da ima učesnika i iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Rusije.

On je dodao da je među učesnicima i znatan broj mladih.

„Izražavam radost i zahvalnost svima koji ste došli, pjesnicima koji su učestvovali na objavljenom pjesničkom konkursu i stvaranju zajedničkog zbornika Pokrovsko pjesničko saborovanje, pjesnicima koji su prisutni danas i koji će govoriti stihove, ali i svim pjesnicima koji iz opravdanih razloga danas nisu sa nama, ali nam šalju tople pozdrave iz mnogih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH,  kao i iz Bugarske, Makedonije, Austrije, Švajcarske, Njemačke...  Rusije… Brod ove godine proslavlja 31 godinu od oslobođenja u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, te građanima, Boračkoj organizaciji, rukovodstvu opštine čestitam Dan oslobođenja i Dan opštine Brod“, rekao je Simić. 

On je dodao da su Srbi uvijek opstajali i pored svih iskušenja i uvijek se izdizali iznad svega onog što nije ljudsko, pa valjda smo po tome i jedinstveni u svijetu. 

„Uvijek je išlo bolje, uvijek sa većom vjerom u svim mjestima gdje postoje hramovi, gdje se čuju zvona, gdje se služe liturgije, miriše tamjan i sve drugo što nas odlikuje i krasi . Tako je i u našem Brodu bilo i Bogu hvala i danas je, a vjerujem i biće u narednim vijekovima“, rekao je Simić. 

Organizatori su objavili zbornik pjesama sa konkursa pod nazivom "Pokrovsko pjesničko saborovanje", koji je predstavljen.

Jedan od učesnika na manifestaciji Jelena Škrbić iz Broda smatra da je nešto najljepše biti umjetnik. 

„Pravi umjetnici su oni koji imaju dušu, a samo čiste duše pišu istinu. I ovaj događaj u Brodu je nešto prekrasno, jer smo svi isti, čistih duša, jer je u pitanju duhovna poezija“, kaže Škrbić. 

Pjesnik Ilija Todorović iz Banja Luke kaže da je veoma zadovoljan i zahvalan što je imao mogućnost da učestvuje u manifestaciji. 

„Zahvalnost ljudima koji su nas lijepo dočekalo, sveštenstvu. Drago mi je da smo u ovom broju, lijepo mi je. Zbornik je zaista lijep i odražen, Bog nam je dao zaista lijep dan“, kaže Todorović. 

Manifestacija se organizuje četvrti put u okviru "Oktobarskih svečanosti slobode", uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko–tuzlanskog Fotija.

U programu su učestvovali članovi Kulturno-umjetničkog društva "Duško Trifunović" iz Broda i mlada recitatorka Jovana Jošić iz Dervente.

Opština Brod 14. oktobra obilježiće krsnu slavu - Pokrov Presvete Bogorodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana