Brčko: Odigrana Urnebesna tragedija u režiji Milice Kralj

Srna
Brčko: Odigrana Urnebesna tragedija u režiji Milice Kralj

Brčko - Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke nastupilo je treće večeri na 32. Susretima pozorišta u Brčkom predstavom Dušana Kovačevića "Urnebesna tragedija" u režiji Milice Kralj.

Milica Kralj je rekla da je iz ove drame o "defektnoj porodici", kroz čiju prizmu se prelama raspad društva, izbrisala sve konotacije komunizma, jer je htjela da napravi predstavu o svijetu kakav živimo, gdje je nasilje u porodici nešto "sasvim normalno".

"Ova predstava samo je na početku zabavna, ali je u suštini pesimistična", napomenula je Milica Kralj.

Podsjećajući da porodica cijelo vrijeme hoda normalno po nakrivljenom stanu, dok se svi gosti koji dolaze kod njih ne snalaze i otežano se kreću, glumac Goran Jokić ističe da je u takvim okolnostima bilo vema teško raditi na predstavi.

"Kosina poda i namještaja, te prozori kroz koje se ne vidi ništa, osim magle, jasna je metafora kuće, odnosno porodice kao osnovne ćelije društva koja se urušava", rekao je Jokić na okruglom stolu upriličenom nakon predstave.

Na primjedbu publike da se radnja odvija prebrzo, glumica Slađana Zrnić je objasnila da se niko u predstavi nije rukovodio realizmom, već da je to način na koji Neven /dvanaestogodinji sin u porodici/ vidi svoju porodicu i njihove međusobne odnose.

Prema riječima direktora "Sterijinog pozorja" iz Novog Sada Miroslava Radonjića, ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske je "među tri-četiri najbolja pozorišna ansambla na ovom govornom području".

U pratećem programu publici je predstavljena knjiga poznatog bugarskog dramskog pisca Hriste Bojčeva "Podzemna komedija".

Bojčev je rekao da njegovi dramski tekstovi obrađuju uviverzalne kategorije kao što su ljubav, smrt, život... i što je razumljivo na bilo kom kraju svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana