“Brankovo kolo” od 9. septembra u Sremskim Karlovcima

G.S.
“Brankovo kolo” od 9. septembra u Sremskim Karlovcima

SREMSKI KARLOVCI - Manifestacija “Brankovo kolo”, posvećena srpskom pjesniku Branku Radičeviću, biće održana od 9. do 19. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Manifestacija, koja se održava 51. put, proticaće u znaku 175. godišnjice štampanja u Beču (1847) prve knjige “Pesme” Branka Radičevića, zatim “Gorskog vijenca” Petra Petrovića Njegoša, “Novog zavjeta” u prevodu Vuka Karadžića i studije “Rat za srpski jezik i pravopis” Đure Daničića, saopšteno je iz “Brankovog kola”.

Skup u Karlovačkoj gimnaziji u 11 časova svečano će besjedom o Radičeviću otvoriti pjesnik Bratislav Milanović, a glumici Miri Banjac biće uručena “Velika povelja Brankovog kola” za životno djelo.

U dramskom dijelu programa nastupiće glumice Vesna Čipčić i Danica Petrović, koje će govoriti čuvene Brankove pjesme “Vragolije” i “Ukor”.

U Karlovačkoj gimnaziji svoje pjesme govoriće i pjesnici raznih generacija, većina laureati “Brankovoga kola”, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti hor i ansambl “Zmaj Jovine gimnazije” iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana