“Bibliotečke mačke spavaju naopačke”: Zabavne pustolovine u carstvu knjige

Branislav Predojević
“Bibliotečke mačke spavaju naopačke”: Zabavne pustolovine u carstvu knjige

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Zavod za udžbenike” iz Istočnog Sarajeva objaviće uskoro novi roman, književnika Berislava Blagojevića.

U pitanju je knjiga za djecu, poznatog pisca i publiciste, koja donosi nastavak više nego uspješne saradnje sa “Zavodom za udžbenike”, započete knjigom “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru”, koja je vrlo brzo stekla kultni status kod najmlađe publike. Sam autor kaže da se fudbalsko pravilo o timu koji se ne mijenja kada dobija jednako uspješno primjenjuje i na književnost.

- Izuzetno sam srećan što mi se pružila prilika da nakon uspjeha knjige “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” ponovo sarađujem sa Zavodom za udžbenike iz Istočnog Sarajeva. Zajednički tim upotpunjuje Bratislav Kostić, fantastični ilustrator, koji je ilustrovao i knjigu o Gagarinu - kaže Blagojević.

Osim što su novi junaci knjige mačke, za razliku od prethodne knjige u kojoj je publika pratila avanture psa Gagarina, Blagojević kaže da je radnja u ovom slučaju urbanizovana i smišljeno locirana u specifičnu sredinu u vezi sa književnošću.

- Kratki roman za djecu “Bibliotečke mačke spavaju naopačke” razlikuje se od “Gagarina” ne samo po tome što su glavni junaci mačke, već i zbog toga što je radnja smještena u gradsko okruženje, tačnije, u biblioteku. Ono što je zajedničko za obje knjige jeste humor koji sam nastojao da zadržim i, nadam se, donekle produbim. Iako je priča smještena u jedan naoko ograničen prostor, to ne znači da u njemu nema mjesta za pustolovine i razne dogodovštine. Naprotiv, to je upravo jedna od važnih poruka koje sam želio da prenesem čitaocima. Biblioteka je prostor kreativnosti, mašte i inspiracije! Biblioteka je zaista mjesto u kojem dosada ne stanuje. Kad se k tome u nju usele mačke, zabava ne može da izostane - rekao je Blagojević.

Jedan od recenzenata knjige prof. dr Sanja Macura navodi u svom osvrtu na knjigu da je stilski roman napisan pitko, sasvim jednostavno i nenametljivo, prikladno dječijem predtinejdžerskom uzrastu. 

- Roman obiluje toplinom i ljubavlju, razumijevanjem i empatijom. Posebnu vrijednost daje mu fina doza humora koja amortizuje i naizgled nepremostive prepreke i nevolje s kojima se mačje društvance suočava. U ovom su se rukopisu stekle sve najkvalitetnije osobine komičnog - komedija situacije, komedija intrige, komedija karaktera pa čak i komedija naravi. Isprepletene su s događajima, neosjetno utkane u tkivo fabule, znalački iskombinovane s plesanjem po žici emocija koje vode ka osjećanju ganutosti i malim katarzama za mlade čitaoce - navodi Macura.

Treba pomenuti i da je roman “Bibliotečke mačke spavaju naopačke”, knjiga koja uz pomoć fabule, ambijenta, ali i nedvosmislenih referenci na manje ili više poznate knjige za djecu (o mačkama!) jasno i glasno populariše čitanje, što je hvala vrijedan poduhvat u današnjem vremenu nečitanja i površnosti.

Autor

Berislav Blagojević je odrastao i školovao se u Brodu, Pančevu i Banjaluci. Magistar je geografskih nauka. Blagojević je prvenstveno prozni pisac, ali piše i poeziju, eseje i književnu kritiku. Najvažnija djela: “Revolucionar” (kratke priče, 2012), “Tiši od vode” (roman, 2013), “Mi u magli” (poezija, 2015), “Bumerang” (roman, 2016), “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” (ilustrovani roman za djecu, 2019), “Monument” (kratke priče, 2020). Djela su mu prevođena na nekoliko svjetskih jezika: makedonski, malteški, španski, poljski, engleski, njemački, italijanski i japanski jezik. Uređuje sopstveni književni blog. Živi i radi u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana