Bećkovićeva i Držićeva djela dio novog kola u okviru edicije Deset vekova srpske književnosti

Milanka Mitrić
Bećkovićeva i Držićeva djela dio novog kola u okviru edicije Deset vekova srpske književnosti

BEOGRAD - U okviru antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavačkog centa Matice srpske objavljeno je deset novih naslova i ukupno jedanaest knjiga.

Knjige su priredili Zlata Bojović, Goran Maksimović, Aleksandar Pejčić, Biljana Mičić, Marija Blagojević, Radivoje Mikić, Milivoj Nenin, Bojana Popović i Jovan Delić.

Pokretač i glavni urednik edicije akademik Miro Vuksanović objasnio je da je namjera stvaranja ove edicije da čitaocima prikaže razvoj srpske književnosti prema novim saznanjima i da prikaže kontinuitet pisane riječi od dvanaestog vijeka do današnjih dana, od usmene, preko žitijske književnosti do savremenih književnih žanrova.

- Reč je o poslu koji ima nacionalni značaj. To je najveći takav poduhvat u srpskoj izdavačkoj delatnosti. Objavljivanje prvih sto knjiga u deset godina jeste veliki uspeh izdavača gde se svi poslovi obavljaju honorarno - naveo je je Vuksanović.

On je naglasio da su u antologiji zastupljeni pisci čija djela obilježavaju vrijeme u kojem su nastale, bez razlike na kojem obliku i na kojem narječju srpskog jezika su napisane ili na području bilo koje zemlje u kojoj su Srbi živjeli ili sada žive.

Jedanaesto kolo obuhvata sve drame Marina Držića, antologiju građanske poezije Marije Kleut, pripovijetke, romane i druge prozne oblike Milutina Uskokovića, Veljka Milićevića, Grigorija Božovića i Dragoslava Mihailovića (dvije knjige), pjesme, poeme, drame i eseje Milutina Bojića, Todora Manojlovića, Desimira Blagojevića i Matije Bećkovića, kao i studiju Stanislava Vinavera o Lazi Kostiću.

Kako je Vuksanović naglasio, glavni ciljevi antologije su književni, leksički, kulturološki i obrazovni. Svako djelo je važno i nastanak svakog djela povezan je sa onim što mu je prethodilo.

- Tako biva i kada novo potire ono što je nastalo ranije. I opozicioni odnos pokazuje prožimanje različitih pojava. To pravilo jednako važi i za književni i za jezički izraz. Jezik je osnova književne umetnosti. Zato je značajno da se u istom nizu objavljuju knjige koje su napisane predvukovskim oblicima srpskog jezika i knjige novije srpske književnosti čiji je Vuk osnivač - dodao je Vuksanović.

Knjige u ediciji Deset vekova srpske književnosti su objavljene u tvrdom povezu, sa zlatotiskom, a edicija je prošle godine nagrađena Nagradom za izdavački poduhvat Sajma knjiga u Beogradu. Dobitnik je nagrade “Grigorije Vizarović” i drugih priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana