“Bajka o trešnji” Desanke Maksimović objavljena u “Laguni”: Priče koje razvijaju osjećajnost kod djece

Ilijana Božić
“Bajka o trešnji” Desanke Maksimović objavljena u “Laguni”: Priče koje razvijaju osjećajnost kod djece

BANjALUKA - Najljepše priče za djecu koje uče mališane o značaju marljivosti i vrlina, sadržane su u knjizi “Bajka o trešnji” Desanke Maksimović koja je objavljena u ćiriličnom “Laguninom” izdanju.

Knjiga je namijenjena školarcima od sedam godina do 12 godina, a mališani će čitajući zanimljive i poučne bajke uživati u divnim ilustracijama koje krase ovu zbirku.

U opisu ove knjige “Laguna” je navela da svijet bajki Desanke Maksimović dotiče najsitnije detalje iz života i otkriva sve strahove, sumnje i strepnje junaka koje je lako zavoljeti.

- Taj svet je blizak narodnim predanjima, ali je uvek u dodiru sa savremenim okruženjem. Važno je istaći da su te priče razigrane i plemenite. One razvijaju osećajnost kod dece pružajući im uživanje u lepim slikama i jeziku, podstičući ih na razmišljanje i pokazujući da je ono nepoznato i daleko zapravo blisko i razumljivo - saopštili su iz “Lagune”.

Dodali su da preporučuju svim mališanima da zavire u predivan svijet ovih bajki i saznaju kako su pužu ukrali kuću, šta se dogodilo Raku Krojaču, te da sagledaju svijet pod jezerom i otkriju kako to trave govore bakinim glasom.

Desanka Maksimović u svojim djelima ističe marljivost kao ljudsku vrlinu i trud koji mora biti nagrađen. Upravo je to pouka i prve priče u zbirci koja nosi naziv “Tri patuljka”. Iako na početku patuljci kradljivci uspijevaju da se provuku bez kazne za ono što su uradili, na kraju je oni i te kako plate i to svojim životom. S druge strane, marljivi dječaci na kraju budu nagrađeni za svoj trud, iako se ispočetka činilo da je on uzaludan, jer uvijek postoje oni koji će ukrasti i pokušati da se okoriste tuđim radom.

Pored ove zanimljive bajke, u zbirci “Bajka o trešnji” su i priče “Bajka o labudu”, “Tri jagode”, “Patuljak Kukuruzović”, “Car igračaka” i mnoge druge.

Ideje

Desanka Maksimović najpoznatija je po svojim pjesmama, ipak, ona je bila i pripovjedač, romansijer, a bavila se i prevođenjem. Ideje njenih pjesama isticale su važnost slobode, hrabrosti i odanosti, s naglascima na dobroti i odricanju od koristoljublja. Istu ideju prenose i njene bajke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana