Andrićeva nagrada za Mirjanu Pavlović

Tanjug
Andrićeva nagrada za Mirjanu Pavlović

Andrićeva nagrada za 2012. godinu jednoglasno je dodjeljena književnici Mirjani Pavlović za knjigu pripovjedaka "Trpeza bez glavnog jela" u izdanju "Arhipelaga".

Odluku je na današnjem sastanku u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno donieo žiri za dodjelu Andrićeve nagrade, koji je radio u sastavu: predsednik Slavko Gordić i članovi Marko Nedić i Vasa Pavković, razmotrivši zbirke pripovjedaka i priče objavljene u periodici 2012. godine.

U uži izbor ušle su knjige Gordane Ćirjanić "Kad svane, razlaz", Dragiše Kalezića "Stopala", Vladimira Kecmanovića "Zidovi koji se ruše", Mire Popović "Harmonija", Slavoljuba Markovića "Istisnuto iz života" i Aleksandra Bjelogrlića "Citadela".

Kako se navodi u saopštenju žirija, knjiga Mirjane Pavlović "Trpeza bez glavnog jela" izdvojila se tematsko-poetičkom samosvojnošću i doslijednošću narativnog postupka.

Pripovedajući o porodičnim odnosima u savremenom urbanom miljeu, Mirjana Pavlović svojim pričama daje specifičnu boju igrivosti i humora uprkos egzistencijalnoj težini tema kojima se bavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana