Amosu Ozu književna nagrada “Franc Kafka”

Tanjug
Amosu Ozu književna nagrada “Franc Kafka”

Prag - Jedan od najpoznatijih izraelskih pisaca današnjice Amos Oz dobitnik je ovogodišnje međunarodne književne nagrade “Franc Kafka” za svoje priče o životu u jevrejskoj državi, prenosi Tanjug.

Oz će nagradu i ček na 10.000 dolara primiti u oktobru na ceremoniji u Pragu, saopštilo je Udruženje Franc Kafka koje dodjeljuje nagradu.

Oz, 74-godišnji pisac rođen u Jerusalimu iz poljsko-ruske porodice, najpoznatiji je po humoru i mašti koje koristi u svojim djelima prevedenim na preko 40 jezika.

Najpoznatija djela Amosa Oza su romani “Moj Mihael” (1968), “Brdo lošeg savjeta” (1976) i “U zemlji Izraelu” (1983), u kojima je dao, kako mnogi smatraju, najupečatljivije portrete Izraelaca ikada predstavljene.

Tokom godina pisac i mirovni aktivista koji je prezime Klausner promijenio u Oz, hebrejsku riječ za snagu i hrabrost, dobio je brojne nagrade uključujući i Izraelsku nagradu za književnost 1998. i njemačku Gete nagradu 2005. godine, prenosi AFP.

Nagrada Kafka, nazvana po književniku i autoru

“Metamorfoze”, “Procesa” i “Zamke”, prvi put je dodijeljena 2001. Među ranijim dobitnicima su i Haruki Murakami, Filip Rot, Harold Pinter, Vaclav Havel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana