“Alhemičar” Paula Koelja u novom izdanju na srpskom jeziku

I. B.
“Alhemičar” Paula Koelja u novom izdanju na srpskom jeziku

BANjALUKA - Knjiga “Alhemičar”, jedno od najpoznatijih i najpopularnijih djela Paula Koelja, naći će se na policama knjižara u novom “Laguninom” izdanju, a čitaocima će biti dostupna od 22. februara.

Djelo je na srpski jezik preveo Radoje Tatić, a biće objavljeno na latinici.

Pisac Paulo Koeljo na prvim stranicama knjige napisao je posvetu srpskim čitaocima u ovom izdanju: “Mojim srpskim čitaocima, s ljubavlju, Paulo Koeljo”.

- Svakih nekoliko decenija izlazi knjiga koja zauvek menja živote svojih čitalaca. “Alhemičar” je jedna od takvih knjiga. Sa više od sto pedeset miliona primeraka prodatih širom sveta, ovaj roman, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevođeniji na svetu, postao je savremeni klasik kome se svi dive - navedeno je na sajtu “Lagune”.

Priča prati Santjaga, andaluzijskog pastira, koji odlazi u egipatsku pustinju kako bi našao skriveno blago, a ovo djelo, prema ocjeni kritike, plijeni jednostavnošću i inspiriše mudrošću.

- Niko ne zna kakvo je blago u pitanju ni da li će Santjago savladati prepreke koje mu stoje na putu, ali ono što počinje kao potraga za svetovnim bogatstvom pretvara se u traganje za bogatstvom koje se nalazi u nama samima - navedeno je u “Laguninom” opisu knjige.

Govoreći o ovom djelu Kenzaburo Oe, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kazao je: “Paulo Koeljo zna tajnu književne alhemije”.

O “Alhemičaru” je govorio i M. Skot Pek koji je istakao da je ovo mudra i inspirativna priča o hodočašću koje bi trebalo da bude kruna svakog života.

“Alhemičar” je prvi put objavljen 1988. godine u Brazilu, a Paulo Koeljo je napisao da ovu knjigu tad niko nije zapazio. U predgovoru ove knjige je napisao: “Izvesni knjižar iz severoistočnog kutka zemlje saopštio mi je da je za prvih nedelju dana po izlasku iz štampe kupljen jedan jedini primerak”. Kako je kazao, izdavač mu je raskinuo ugovor, ali njega to nije omelo i natjeralo da odustane od svojih snova. “Krenuo sam da kucam na vrata drugih izdavača. Jedna su se otvorila: izdavač koji me je iza njih dočekao poverovao je u mene i u moju knjigu i pristao da pruži “Alhemičaru” još jednu priliku. Polako, za nju se raščulo od usta do usta i konačno je počela da se prodaje - 3.000 primeraka, pa 6.000, pa 10.000, knjigu po knjigu”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana