Aleksandra Čvorović, književnica, za “Glas Srpske”: Pisanje za djecu sloboda i razigranost

Milanka Mitrić
Aleksandra Čvorović, književnica, za “Glas Srpske”: Pisanje za djecu sloboda i razigranost

Iznenađena sam koliko je dobar prijem kod djece imala knjiga “Ukrala me Šumbaba”. Već četiri godine živi neki svoj samostalan život, stalno dobijam pozive za nove promocije i gostovanja. Novo izdanje je vizuelno dopadljivo, što još više doprinosi čitanosti.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučka književnica Aleksandra Čvorović, govoreći o djelu “Ukrala me Šumbaba”, koje je već nekoliko godina aktuelno i voljeno među najmlađim čitaocima. Djelo će, za sve male čitaoce koji se još nisu susreli s njim, biti promovisano i na “Glasovom” Sajmu knjige 8. septembra u 11 časova.

- Čudno je koliko je djeca zavole, vežu se za likove i čitaju nešto iznova, više puta. Moja namjera je bila da im ponudim priču u kojoj se miješa njihova poznata realnost sa likovima iz čudesnog svijeta, kroz koju mogu da razviju odgovornost za svoje postupke i bolje razumiju odnose sa drugima - dodala je Čvorovićeva.

GLAS: Koliko ste zadovoljni prijemom knjige i reakcijama najmlađih čitalaca?

ČVOROVIĆ: Oduševljena sam dječijim reakcijama, pitanjima koja mi postavljaju, njihovim samopreispitivanjem. Prije nekoliko dana sam u Biblioteci za slijepe i slabovide snimila zvučno izdanje, tako da je sada pristupačna i za slušanje. Naravno, slijedi još promocija.

GLAS: Koliko je u ovom vremenu lako ili teško stvarati književnost za djecu i stvoriti priče koje će da ih zainteresuju?

ČVOROVIĆ: Pisati za djecu izgleda lako, no to je u suštini jedan težak posao. Vaše unutrašnje dijete mora biti slobodno, maštovito i razigrano. Uvijek krećem od pitanja zašto bi oni trebalo da čuju tu priču. Nakon toga odlučujem kojoj starosnoj kategoriji pišem, zatim tražim njima bliske ideje, stvaram živopisne likove sa kojima će se lako identifikovati. Važno je i kako im se to prezentuje, volim dinamično da čitam: glumim, mijenjam glasove, pravim zvučne efekte. Dešavalo se da djeca kojoj niko nije čitao knjige mene slušaju širom otvorenih očiju.

GLAS: Kada govorimo o književnosti i pisanju za najmlađe, koliko su za razvoj ljubavi prema njoj (osim redovnog školovanja) važni festivali književnosti i sajmovi knjiga? Šta mislite da bi trebalo poboljšati ili mijenjati u tom pogledu?

ČVOROVIĆ: Književni festivali i sajmovi knjiga su odličan način da djeca dođu do novih i zanimljivih izdanja, da upoznaju dječije pisce i da se druže sa njima, da knjiga bude asocijacija na dobre uspomene i doživljaje. Naravno, sve mora biti prilagođeno djeci, organizovani dolasci, prijatan ambijent prilagođen njihovom ukusu, mogućnost interaktivnog učestvovanja. Tu zaista ima mnogo prostora za rad.

GLAS: Na festivalu književnosti “Imperativ” vodili ste radionicu pisanja bajki “Bajkovnica”. Koliko je inspirativan rad sa djecom u tom smislu i koliko je koristan za razvoj mašte i kreativnosti uopšte? Da li je potrebno više takvih radionica?

ČVOROVIĆ: Uživala sam vodeći “Bajkovnicu” na “Imperativu”, imala sam sjajnu grupu mališana koji su došli da pišu bajke. Dobro smo iskoristili vrijeme: igrali smo se, razgovarali, učili, smijali se i pravili moždane oluje. Ima već dvadesetak godina kako organizujem različite radionice za djecu u okviru Dječije biblioteke u kojoj radim. Do sada sam vodila kreativno pisanje, dramsku radionicu, savjetovanje tinejdžera, čitanje bajki, radionicu za predškolce. Imam bogato iskustvo i mnogo načina da ih zainteresujem, a svega toga ne bi bilo da zaista ne uživam radeći takve stvari.

Noviteti

GLAS: Da li trenutno pripremate nešto novo?

ČVOROVIĆ: Upravo sam završila zbirku pjesama na kojoj sam radila godinama, a pored toga napisala sam i knjigu pjesama za djecu mlađeg uzrasta. Paralelno sam radila i na novoj knjizi bajki, koja sad već poprima svoj konačan oblik. Imam mnogo ideja, a malo slobodnog vremena. Radim na nekoliko projekata istovremeno, pa me to dodatno usporava, to je jedan od razloga što ne objavljujem knjige često. Naravno, dođe i vrijeme ubiranja plodova, kao sada, kada je u isto vrijeme gotovo nekoliko rukopisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana