Aleksandar Čotrić dobitnik nagrade "Ana Frank"

Tanjug
Foto: arhiva

BEOGRAD- Književnik Aleksandar Čotrić ovogodišnji je dobitnik Međunarodne nagrade "Ana Frank", koju dodjeljuju Izdavačka kuća "Feniks" i Fondacija za kulturnu i naučnu afirmaciju i prezentaciju "Makedonija prezent" iz Skoplja, saopštio je žiri nagrade.

Nagrada se od 2010. godine dodjeljuje za ukupan književni doprinos u kulturnoj komunikaciji, saradnji i razmjeni, posebno u književnosti za djecu i mlade.

U obrazloženju žirija, na čijem čelu je prof. dr Hristo Petreski, navodi se da je "Aleksandar Čotrić pisac za decu i mlade i autor brojnih knjiga i antologija. Preveden je na više od trideset jezika, a posebno je poznat po svojim aforizmima za odrasle i djecu.

Prevodi sa makedonskog na srpski. Dobitnik je niza nagrada i priznanja" Čotrić je prvi autor čiji su aforizmi zastupljeni u čitankama od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji. Pored ostalih, priredio je Antologiju srpskog aforizma za djecu "Razdeljak" i Antologiju savremenog stvaralaštva za jdecu srpskih pisaca u rasejanju (sa Ljubišom Simićem).

Ovogodišnji dobitnici priznanja "Ana Frank", pored Aleksandra Čotrića, su Kristina Nikolovska (Severna Makedonija) i Ivica Baković (Hrvatska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana