Zlatni lav za film Izdaleka

Priredila: Mirna Pijetlović
Zlatni lav za film Izdaleka

Venecija - Venecuelanski reditelj Lorenso Vigas osvojio je nagradu "Zlatni lav" za najbolje ostvarenje na 72. venecijanskom filmskom festivalu, svojim filmom "Izdaleka".

Vigas je nagradu posvetio svojoj zemlji, koja prolazi kroz period političke i ekonomske nestabilnosti. 

- Imamo neke probleme, ali smo veoma pozitivni. Mi smo jedan nevjerovatan narod - izjavio je Vigas.

Dodjelom nagrada tako je spuštena zavjesa na jedan od najvećih svjetskih filmskih festivala koji, pored vrhunskih filmova, okuplja i najveća imena svjetske kinematografije.

Nagradu za najbolju režiju i Srebrnog lava dobio je, takođe, južnoamerički reditelj, Argentinac Pablo Trapero za triler "Klan", a nagradu žirija otišla je u ruke američkom tandemu Čarliju Kaufmanu i Đuku Džonson za animirani film "Anomaliza". 
Za najbolju glumicu Festivala proglašena je Italijanka Valerija Golino za ulogu u porodičnoj drami "Za tvoju ljubav", a za najboljeg glumca Francuz Fabris Lukini za ulogu u filmu "Hermelin". 

Žiri, kojim je predsjedavao meksički režiser Alfonso Karon, odabrao je pobjednike 72. festivala u Veneciji na kojem je u konkurenciji bio 21 film.

Najstariji filmski festival u svijetu završen je u subotu uveče poslije 11 dana tokom kojih su se pojavili, između ostalih, Džejk Džilenhal, Tilda Svinton, Kristin Stjuart i Džoni Dep.

Na crvenom tepihu nije nedostajalo glamura, ali scene na velikom platnu bliže su stvarnosti.

Tri riječi definisale su ovogodišnju smotru filma u Veneciji - "inspirisano istinitim događajima".

Surova stvarnost je bila neizbježna na ovogodišnjem festivalu, a većina filmova kao da je bila ekranizacija vijesti iz crne hronike.

- Ne bih rekao da se radi o nedostatku kreativnosti. Probleme pojedinaca u modernom društvu sada trebamo da razmotrimo iz drugog, realnijeg ugla - kazao je Alberto Barbera, direktor Venecijanskog filmskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana