Zlatni globus: Trijumf Dikaprija i Povratnika

Priredila: Aleksandra Madžar
Zlatni globus: Trijumf Dikaprija i Povratnika

Los Anđeles - Film "Povratnik" oskarovca Alehandra Gonsalesa Injaritua trijumfovao je na dodjeli "Zlatnog globusa" sa osvojene tri nagrade uključujući i onu za najbolji film u kategoriji drame.

Leonardo Dikaprio, koji u tom ostvarenju glumi lovca koga su prijatelji ostavili da umre kada ga je je povrijedio medvjed, dobio je "Zlatni globus" za najbolju mušku ulogu, a Alehandar Injaritu za najbolju režiju.

Dikapriju je to treći "Zlatni globus", koji je ranije dobio za filmove "Vuk s Volstrita" i "Avijatičar", ali još nije dobio nijednog "Oskara", za kojeg je nominovan četiri puta.

Poznati glumac otvoreno je priznao da je snimanje ovog filma bilo najteže u njegovoj karijeri, jer je po velikoj hladnoći sjevernih kanadskih i južnih argentinskih predjela, koji su poslužili kao scenografija za film, snimio možda 30-40 scena.

Da bi ušao u lik američkog trapera Hjua Glasa, koga je tokom jedne ekspedicije u 19. vijeku ranio medvjed, Dikaprio je morao zaroniti u ledene rijeke, spavati u utrobi mrtvih životinja i jesti sirovu džigericu bizona.

- Sirova džigerica bizona svakako nije jedna od mojih omiljenih poslastica. Vidjećete moju reakciju, jer ju je Alehandro zadržao. Ona će vam sve reći. Bilo je refleksno - izjavio je holivudski glumac.

Mnogi predviđaju da će "Povratnik" ostati upamćen kao film koji je Leonardu Dikapriju donio prvog "Oskara". Ono što je još izvjesnije, to je da je Dikaprio iscijedio i posljednju kap znoja snimajući ga. Naravno, slavni glumac nije krio uzbuđenje zbog nagrade.

Iako je mnogima bilo nevjerovatno, "Foks" je svoj film "Marsovac" Ridlija Skota nominovao u kategoriji komedija/mjuzikl i to uspješno, dok je Met Dejmon za ulogu astronauta, koji je slučajno ostavljen na Marsu, dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u komediji. Dejmon je prvi "Zlatni globus" dobio prije 18 godina za scenario za film "Dobri Vil Hanting".

Nagrada za najbolju žensku ulogu u drami pripala je Bri Larson za film "Soba". Dženifer Lorens je, poslije filmova "I u dobru i u zlu" i "Američka prevara", dobila i treći "Zlatni globus" za najbolju glumicu u komediji "Džoj".

Jedan od favorita, film "Spotlight" nije dobio nijednu nagradu, kao ni film "Kerol", koji je dobio veoma dobre kritike.

Više nagrada dobio je i film "Stiv Džobs" i to za scenario (Aron Sorkin) i za najbolju žensku sporednu ulogu (Kejt Vinslet).

Silvester Stalone dobio je "Zlatni globus" za najbolju mušku sporednu ulogu za veliki povratak Rokija Balboe u filmu "Creed", 29 godina poslije prvog filma o slavnom bokseru.

- Želim da zahvalim svom imaginarnom prijatelju Rokiju Balboi što je bio najbolji drug kojeg sam ikada imao - rekao je Stalone prilikom primanja nagrade.

Kao što se i očekivalo, film "Inside Out" proglašen je za najbolji animirani film, dok je mađarsko ostvarenje "Son of Saul" dobio "Zlatni globus" za najbolji strani film.

Italijanski kompozitor Enio Morikone dobio je svoj treći "Zlatni globus" za film Kventina Tarantina "Podlih osam", a američki pjevač Sem Smit dobio je nagradu za originalnu pjesmu "Writing's on the Wall" iz filma o Džejmsu Bondu "Spektra".

Kada je u pitanju televizija, za najbolju seriju u kategoriji drame proglašena je serija "Mr. Robot", a u kategoriji komedije "Mozart in the Jungle".

Dramske serije

Zlatni globus za najbolje uloge u dramskim serijama dobili su Džon Hem (Mad Man) i Taradži Henson (Empire).

Među dobitnicima nagrade je i američka pjevačica Ledi Gaga za ulogu u posljednjoj sezoni serije "Američka horor priča: Hotel".

Sjaj i glamur poznatih

Prestižna dodjela nagrada ove godine imala je svoje 72. izdanje i na Beverli Hilsu i ugostila brojne glumice, pjevačice i manekenke koje su za tu priliku izabrale svoje najbolje kombinacije. Manekenke poput Sindi Kraford i Alesandre Ambrosio pokazale su kako ih dobar ukus prati i izvan modnih pista i editorijala, dok su slavne glumice poput Dženifer Aniston, Naomi Vots i Kejt Hadson prošetale glamurozna izdanja koja prizivaju zlatno doba Holivuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana