“Zlatni dečko” najgledanije ostvarenje u 2022. u banjalučkom “Sinepleksu Palas”

Branislav Predojević
“Zlatni dečko” najgledanije ostvarenje u 2022. u banjalučkom “Sinepleksu Palas”

BANjALUKA - Film o mračnoj strani fudbala “ Zlatni dečko”, srpskog režisera Ognjena Jankovića, najgledaniji je film u “Sinepleksu Palas” u 2022. godini.

Priča o talentovanom fudbaleru problematičnog temperamenta prilično očekivano je potvrdila da domaći filmovi i dalje najviše privlače publiku, pošto su još tri domaća naslova ušla u deset najboljih, a to su “Sveta Petka: Krst u pustinji”, “Leto kad sam naučila da letim” i “Vera”, iako se radi o tri potpuno žanrovski različita filma.

Direktor “Sinepleksa” Vlado Ljevar kaže da su domaći filmovi na prvom mjestu na neki način zaštitni znak poslovanja bioskopa kod nas.

- Prvo mjesto “Zlatnog dečka” na neki način je očekivano, ne samo zbog toga što je u pitanju kvalitetno ostvarenje, već što su prve pozicije gledanosti domaćih filmova dugogodišnja tradicija kod nas. Prošle godine to je bio “Toma”, ranije “Južni vetar” ili Montevideo”, ove godine to će sigurno biti nastavak “Munja” Raše “Andrića” i “Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića. Ukratko  - srpska produkcija i dalje je najsigurniji način da publika dođe u bioskope - rekao je Ljevar.

Top 10

1.       “Zlatni dečko”

2.       “Malci 2: Gruov početak”

3.       “Karta za raj”

4.       “Avatar: Put vode”

5.          “Sveta Petka: Krst u pustinji”

6.       “Leto kad sam naučila da letim”

7.       “Ti si taj”

8.       “Kliford: Veliki crveni pas”

9.       “Uncharted”

10.     “Vera”

Što se tiče stranih ostvarenja i dalje ubjedljivo dominiraju animirana ostvarenja, koja ciljaju na porodičnu publiku, a drugi najgledaniji film u “Palasu”, je i ujedno film koji se najduže prikazuje u kinu “Malci 2: Gruov početak”, koji skoro 7 mjeseci uveseljava mališane i nastaviće to da radi po Ljevarovim riječima u 2023. godini.

- Naravno, animacija je manje ili više, takođe sigurna meta kada je u pitanju interes gledalaca, pošto porodična publika dolazi da gleda ovu vrstu filmova, bez obzira o kojem je filmu riječ, iako se mora priznati da su “Malci 2”, fenomen za sebe, pošto su više od pola godine na repertoaru - rekao je Ljevar.

Po njegovim riječima dolazak Kameronovog “Avatara: Put vode”, pokazatelj je ne samo oporavka domaće već i svjetske kinematografije, što je veliko olakšanje za sve ljude koji rade u ovim vodama.

- Ključni problem je što je Holivud radio smanjenim kapacitetom skoro tri godine, uz daleko manju produkciju nego inače zbog pandemije, što znači manje hitova, a to znači manje publike u bioskopu. Uspjeh nastavka “Avatara”, pokazatelj je da se filmska industrija polako vraća na staro, istina nije to ni blizu starog stanja, ali definitivno je protekla godina bila bolja nego prethodne tri - naveo je Ljevar.

Osim domaćih filmova i animiranih hitova, te “Avatara 2”, koji je donekle van konkurencije, u top deset ušle su romantične komedije “Karta za raj” i “Ti si taj”, koje su jasan znak da velike zvijezde poput Džordža Klunija, Džulije Roberts, Dženifer Lopez i Ovena Vilsona i dalje zanimaju publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana