Zaljubljenici u film napravili listu najznačajnijih filmova srpske kinematografije: Čovek nije ptica prvi na listi

Priredila: Cvija Mrkonjić
Zaljubljenici u film napravili listu najznačajnijih filmova srpske kinematografije: Čovek nije ptica prvi na listi

BANjALUKA - Sajt "Taste of cinema" sastavio je listu filmova koji su obilježili jugoslovensku kinematografiju, a na njoj su se našli filmovi poput "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun", "Lepa sela lepo gore" i film "Parada".

Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je Jugoslavija bila u ekonomskom procvatu, cvjetala je i kinematografija, a uspješna filmska ostvarenja redala su se i u nadolazećim decenijama. Filmadžije su imale tu sreću da je Josip Broz Tito bio veliki zaljubljenik u film, ohrabrivao je razvoj filmske industrije pa su tako neki od najboljih domaćih filmova nastali upravo u to vrijeme.

Prvi na listi sajta " Taste of cinema " našao se film "Čovek nije tica" iz 1965. godine, reditelja Dušana Makavejeva, a pripada ostvarenjima crnog talasa. Riječ je u ljubavnoj romansi između starijeg, cijenjenog stručnjaka koga igra Janez Vrhovec i mlade frizerke čiji lik tumači Milena Dravić.

Na drugo mjesto, po hronologiji, su stavljeni "Skupljači perja" snimljeni 1967. godine u kojima glavne uloge tumače Bekim Fehmiju, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. Ovaj film smatra se jednim od najznačajnijih ostvarenja crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte.

Crnom talasu pripada i Makavejev film "Nevinost bez zaštite" iz 1968. godine, interesantan zbog toga što se sastoji od istoimenog igranog filma iz 1942. godine reditelja Dragoljuba Aleksića i dokumentarnih snimaka.

Ova lista bila bi potpuno besmislena bez kultnog filma "Ko to tamo peva" snimljenog 1980. godine u režiji Slobodana Šijana, a prema scenariju Dušana Kovačevića. Nezamislivo je da neko sa prostora bivše Jugoslavije ne zna za autobus firme "Krstić i sin" koji sa grupom putnika kreće za Beograd.

Zasluženo mjesto je dobio i "Balkan ekspres" napravljen 1983. godine u režiji Branka Baletića sa Draganom Nikolićem, Borom Todorovićem i Tanjom Bošković u glavnim ulogama.

Na listi su i poznati filmovi "Balkanski špijun", "Otac na službenom putu", koji je nominovan za "Oskara" te "Tito i ja".

Rat i raspad Jugoslavije su ozbiljno naštetili filmskoj industriji, ali ona je 1995. godine počela da se oporavlja, a ratno stanje ostalo je zajednička tema u modernoj postjugoslovenskoj kinematografiji.

Odmah nakon rata 1996. godine nastao je film Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore", inspirisan istinitim događajem iz rata i bio je srpski kandidat za "Oskara" za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu te se smatra modernim klasikom srpske kinematografije.

U modernu kinematografiju se svrstavaju i "Ničija zemlja" Danisa Tanovića te "Karaula" Rajka Grlića, a ostvarenja koja su prodrmala publiku u posljednjih 15 godina su zasigurno "Srpski film" i "Parada". "Srpski film" iz 2010. godine režirao je Srđan Spasojević, a film je izazvao mnogo polemike, jer su jedni obožavali ovo ostvarenje, dok su ga drugi ocjenjivali kao sramno i degutantno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana