Vrijeme zombija

Bojan Ž. Bosiljčić
Vrijeme zombija

U “multipleksima” je zavladala globalna epidemija zombija! Oni se kreću sporo, ali su kao legija: uvijek nastavljaju da nadolaze, kao nezaustavljiva sila prirode. “Živi mrtvaci” su napustili rezervate niskobudžetskih horor-videa i zaposjeli su “blokbastere”, prešavši dug put od kultnih ostvarenja do holivudskog “mejnstrima”.

U bioskopima širom globusa upravo se vrti film “Svjetski rat Z” u kojem super-zvijezda Bred Pit, kao istražilac Ujedinjenih nacija, pokušava da spasi čovječanstvo od planetarne apokalipse izazvane virusom koji ljude pretvara u krvožedne zombije - kanibale. Ova holivudska mega-produkcija u režiji Marka Forstera, bazirana na bestseleru Maksa Bruksa iz 2006. godine, koštala je basnoslovnih 200 miliona dolara. To je najskuplji zombi film ikada napravljen.

Za ovaj budžet mogla bi se snimiti čak 1.754 filma “Noć živih mrtvaca”, iz 1968. godine, kojim je autor-debitant Džordž A. Romero postavio temelje ovog (pod)žanra, sa šokantnom storijom o maloj grupi ljudi izolovanim na opsjednutoj farmi, koju napadaju sporo hodajući mrtvaci - ljudožderi. Ovo antologijsko djelo je snimljeno u crno-beloj tehnici za “tričavih” 114.000 dolara i potom je doživjelo još dva nastavka (“Zora mrtvih”, 1978. i “Dan mrtvih”, 1985) kao i nekoliko “rimejka”.

Prvi dugometražni igrani film o “nemrtvima”, pod nazivom  “Bijeli Zombi”, u režiji Viktora Halperina, datira još iz 1932. godine, u kojem legendarni Bela Lugoši igra haićanskog  “vudu”-gospodara koji svoj mlin za šećernu trsku puni zombijima. Romerova trilogija  pokrenula je lavinu.

Zombi filmovi se obično smatraju jeftinim i glupavim, ali su danas postali popularni trend. Čak je i škotski “oskarovac” Deni Bojl snimio jedan zombi film - “28 dana kasnije” (2002) Prošle godine, realizovana su čak 54 filma o “živim mrtvacima”, među kojima su najpoznatiji romantična komedija “Topla tijela”, “Abraham Linkoln protiv Zombija” (kao odgovor na film “Abraham Linkoln: Lovac na vampire”) i stupidni “Uspon Zombija”. Takođe, zombiji su junaci trenutno najpopularnije serije na kablovskoj televiziji – “Hodajući mrtvaci”.

U Holivudu, zombiji su se po svom komercijalnom potencijalu  sada našli rame uz rame sa “Marvelovim” stripovskim super-herojima. Magazin “Tajm” ih je 2009. godine proglasio “Zvaničnim monstrumima recesije”. Filmove o zombijima danas gledaju i oni koji su ih do juče prezirali.

Porijeklo riječi

Inače, smatra se da sama riječ “zombi” vuče svoje korijene iz Afrike, preciznije iz Konga, gdje znači - Bog (Nzambi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana