Vino, med i smokve spremni za Moniku

Ratomir Mijanović
Vino, med i smokve spremni za Moniku

Trebinje - Proslavljena italijanska glumica Monika Beluči stiže danas u Trebinje na snimanje novog filma Emira Kusturice, “Ljubav i rat”, a apartman u hotelu “Platani” uveliko je spreman.

Iako Monika Beluči nije imala posebnih zahtjeva, što se tiče jelovnika i smještaja, domaćini hotela su rekli da su se svojski potrudili da je dočekaju kako zaslužuje - na visokoj nozi. Kako saznajemo, za glumicu će biti spremljen bogat meni sa posebnim akcentom na ishranu sa hercegovačkog podneblja.

- Za Moniku Beluči spremili smo tvrdoško vino, hercegovački sir, med, grožđe i smokve. Po tome je Hercegovina poznata, a sigurni smo da će nešto od toga probati i proslavljena glumica - kazali su u hotelu “Platani”.

Dodali su da su bili iznenađeni što Belučijeva ni po čemu nije željela da se izdvaja od drugih gostiju, ali i da su oduševljeni što je odabrala smještaj baš u njihovom hotelu, koji, iako se nalazi u samom centru grada, predstavlja pravu oazu mira.

Interesantno je i to da će Monika Beluči u hotelu biti u prilici da se druži sa još jednim akterom iz novog Kustinog filma. To je konobar Ranko Brajić Braja, koji je već igrao u prvim scenama ovog filma.

- Glumiti u filmu Emira Kusturice je neponovljivo iskustvo - kazao je četrdesetdvogodišnji konobar, koji je imao priliku da se oproba u ulozi mladoženje u jednoj od scena.

Braja je istakao da se sve desilo sasvim slučajno. Veče pred snimanje pozvao ga je Kusturica i ponudio mu da glumi u njegovom filmu, što je on odmah prihvatio.

- Radim u hotelu “Platani”, gdje odsjeda Kusturica, tako da me vjerovatno posmatrao i u meni prepoznao neki dar za glumu - ispričao je Braja.

Oduševljeno je prihvatio ponudu, ali je mislio da će sa filmskom mladom samo šetati i da će se fotografisati, a nikako da će nešto i pričati. Međutim, dodao je on, to je bio pravi film, gdje je bio u prvom kadru, zajedno sa mladom, profesionalnom glumicom iz Beograda, kao i kumom. Imao je i svoje replike, u vezi sa kojima mu je pomogao lično Kusturica. Novopečeni glumac sada ima samo jednu želju - da ga ubace u neki kadar sa Monikom Beluči.

Većina filmske ekipe juče je stigla u Trebinje i počela sa pripremama prostora za snimanje nastavka filma. Kako nezvanično saznajemo, Monika Beluči će najprije snimati scene na Klobuku, gdje je već sve pripremljeno za nove kadrove. Za nekoliko dana u Trebinje će doći i srpska glumica Sloboda Mićalović, tako da će kraj avgusta u Trebinju i okolini proći u znaku Kuste i njegove magije pokretnih slika.

Fanovi

Primjetno je da prema hotelu “Platani” sve češće gledaju mlađi ljubitelji filma, koji u rukama nose fotoaparate.

Očekuju da će za jednim od stolova biti i Monika Beluči, a moguće je i da će ovih dana uspjeti da se fotografišu sa slavnom glumicom.

Kusturica dobija arsenal oružja ѕa snimanje filma

Povodom informacije da su Oružane snage BiH (OSBiH) aresenal oružja dale na raspolaganje Emiru Kusturici za potrebe snimanja njegovog filma “Na mliječnom putu”, iz Ministarstva odbrane BiH su rekli da je producentska kuća iz Trebinja poslala zahtjev ovoj instituciji, u kojem su tražili da im se odobri određena količina vojnog naoružanja.

Nadalje, iz Ministarstva ističu da je to ustaljena procedura i da su neki rekviziti već korišteni u filmu “U zemlji krvi i meda” Anđeline Đoli, te da je u zahtjevu, između ostalog, obrazloženo da tematika filma nema nacionalni predznak.

Nezvanično je potvrđeno i to da je procedura u toku i da nema prepreka za odobrenje zahtjeva.

Međutim, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić tvrdi za “Dnevni avaz” da je prvobitna odluka stavljena van snage zbog određenih nedostataka te da ide u dalju proceduru.

- Odluka je bila nedovoljno definisana. Naime, njome nije tačno precizirano ko će u slučaju da se oružje ošteti ili zagubi platiti troškove. Dakle, zasad nije ništa odobreno, mada će se Ministarstvo najvjerovatnije opredjeljivati da izađe ususret. Kako će se stvari dalje odvijati, to ćemo vidjeti - poručio je Okolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana