Viktoriji Abril nagrada Zlatni pečat

Priredila: Mirna Pijetlović
Viktoriji Abril nagrada Zlatni pečat

Beograd - Poznata španska glumica Viktorija Abril, počasna gošća ovogodišnjeg 44. filmskog festivala FEST u Beogradu, dobila je nagradu "Zlatni pečat" u Jugoslovenskoj kinoteci.

- Hvala puno. Hvala festivalu, hvala publici. Beograd me je prvo prihvatio kao pjevačicu, a onda i kao glumicu. Zahvaljujem  Kinoteci na svemu ovome - rekla je glumica.

Ona je dodala da se nada da će se uskoro vratiti, jer je u prethodnih nekoliko dana, koliko boravi u Beogradu, zaista uživala. 
Nagradu "Zlatni pečat" glumici je uručio direktor Jugoslovenske kinoteke i umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić. 
- Ova ustanova će nastaviti da dodeljuje "Zlatni pečat" velikanima koji su to zaslužili svojim radom - rekao je Pantelić. 
Osim publike, uručenju nagrade su prisustvovali i ministar za kulturu Srbije Ivan Tasovac, inače veliki poštovalac lika i djela Viktorije Abril, i predsjednik žirija 44. FEST-a Pavel Lungin.

Nakon uručenja nagrade, glumica je pozvala sve prisutne da pogledaju projekciju filma Teone Strugar Mitevske "Žena koja je obrisala suze", jer je to jedan od najtežih filmova koje je snimila i jedna od najtežih uloga koje je tumačila, a prihvatila ju je, kako kaže, nakon što je pročitala prvu scenu. 
Abril je u petak uveče otvorila 44. međunarodni filmski festival u Beogradu i tom prilikom uručena joj je nagrada "Beogradaski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo.

Predsjednik žirija glavnog takmičarskog programa, ruski režiser Lungin rekao je da žiri mora da se oslobodi kompleksa i bude slobodan, a za njega je najbitnije da li u filmu ima talenta i života. Publiku je pozdravio i predsjednik žirija Srpskog filma Dragan Bjelogrlić i poručio da će filmove ocjenjivati strogo i pravično. 

Do 6. marta na nekoliko lokacija u Beogradu biće prikazano više od 110 filmova, među kojima više od 20 rediteljskih debija. 

Mektirnan

Američki režiser Džon Mektirnan, specijalni gost FEST-a i laureat nagrade "Beogradski pobednik", najavio je da snima dva nova filma i da bi Srbija bila lijepo mjesto za snimanje. 
- Ne mislim iz kulturoloških razloga već zato što sam ovdje upoznao i razgovarao sa mnogo mladih reditelja - rekao je Mektirnan i dodao da mu se dopadaju jer oni žele da budu moderni Evropljani koji su za sobom ostavili istoriju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana