Veliki trijumf Odrastanja

Priredila: Mirna Pijetlović
Veliki trijumf Odrastanja

Los Anđeles - Film "Odrastanje" osvojio je "Zlatni globus" u kategoriji najbolje drame, dok je iznenađenje večeri bila pobjeda ostvarenja "Grand Budapest hotel" u kategoriji najbolja komedija ili mjuzikl, umjesto očekivanog "Čovjeka ptice".

Prva velika dodjela priznanja u holivudskoj sezoni nagrada pokazala je da ne postoji favorit između nekoliko filmova koji bi mogli da se takmiče za glavne nagrade industrije - "Oskare", koje će 22. februara dodijeliti Američka akademija za film.

Film "Odrastanje" je bio nominovan u pet kategorija, a osvojio je tri "Globusa", uključujući glavni - za najbolju dramu. Režiser Ričard Linklater, koji je ovaj film o odrastanju jednog dječaka snimao 12 godina s istim glumcima, dobio je "Globus" za režiju, a Patriša Arket za sporednu žensku ulogu.

Ukoliko osvoji "Oskara", biće to veliko iznenađenje i uspjeh za film koji je snimila mala kuća "IFC films".

- Kada se pojavio s ovim projektom prije 14 godina, rekli smo da je, jer je bio toliko čovječan, zapravo veoma skroman. Uložio je toliko svog života u ovaj film - rekao je o Linklateru producent "Odrastanja" Džonatan Sering.

"Čovjek ptica", satira o šoubiznisu, imao je čak sedam nominacija, a "Globuse" je osvojio za najbolji scenario i najboljeg glumca u komediji/mjuziklu - Majkl Kiton.

Gubitak od "Grand Budapest hotel" Vesa Andersona je veliki udarac za "Čovjeka pticu" usred sezone nagrada. Andersonova živopisna priča o upravniku hotela upletenom u ubistvo i pljačku osvojila je samo taj jedan "Globus".

Do deset filmova može da se takmiči za "Oskara". U posljednje dvije godine, dobitnik "Globusa" za dramu dobijao je i "Oskara" za najbolji film, a nominacije za nagradu američke Akademije znaće se za nekoliko dana.

Biografski film o Martinu Luteru Kingu mlađem "Selma", koji je ušao u istoriju kao prva nominacija za "Globus" za režiju za jednu Afroamerikanku osvojio je samo jednu nagradu - "Zlatni globus" za najbolju pjesmu "Glory".

"The Imitation Game", britanski film o razbijačima šifri tokom Drugog svjetskog rata, ostao je praznih ruku i pored popularnosti glavnog glumca Benedikta Kamberbača i distributera - "Vajnstajn" kompanije.

Ishod 72. dodjele "Zlatnih globusa" neće uticati na nominacije Akademije, jer je izbor nominovanih, koji će biti saopšten 15. januara, završen prošle sedmice, ali može da poveća šanse potencijalnih dobitnika.

"Globusi" su, prenose mediji, učvrstili dobre pozicije glumaca koji su igrali likove oboljele od ekstremnih bolesti.

Džulijen Mur dobila je "Globus" za najbolju glumicu u drami za ulogu oboljele od Alchajmera u filmu "Still Alice", dok je Edi Redmejn dobio nagradu za mušku ulogu u drami za rolu fizičara Stivena Hokinga u filmu "The Theory of Everything".

Politika je prilično obojila zahvalne govore dobitnika, od podrške hispano i transrodnoj zajednici do poziva na slobodu govora i solidarnost poslije napada na "Šarli ebdo". Džordž Kluni, koji je dobio nagradu za životno dostignuće, nosio je bedž sa natpisom "Ja sam Šarli".

Hakovanje "Sonija" takođe se pominjalo na "Globusima", ali na nešto lakši i duhovitiji način.

Voditeljke Tina Fej i Ejmi Feler, kojima je ovo treća dodjela "Globusa", počele su ceremoniju šalom o sajber napadima za koje vlada SAD okrivljuje Sjevernu Koreju, koja je to demantovala, ali je ljuta zbog "Sonijeve" komedije "Intervju", koja opisuje ubistvo lidera Kim Jong Una.

- Danas slavimo sve serije koje poznajemo i volimo i sve filmove u kojima je Sjeverna Koreja u redu - rekla je Fej.

Ruski film "Levijatan" najbolji je strani film, dok je "Kako da dresirate svog zmaja 2" najbolji animirani film. Kada je riječ o TV nagradama, "Globus" za najbolju komediju dobila je Amazonova serija "Transparent" o razvedenom ocu koji pokušava da postane žena i reagovanju njegove odrasle djece. U kategoriji drame, Šoutajmova serija "The AAffair" dobila je "Globus" za prvu sezonu. Kevin Spejsi dobio je nagradu za najboljeg glumca u dramskoj seriji, a najbolja glumica je Rut Vilson.

"Globuse" dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) i, iako manje prestižni od "Oskara", i dalje imaju veliki marketinški uticaj za nominovane i dobitnike. Za razliku od "Oskara", koje bira oko 6.000 članova Američke akademije za film, "Globuse" bira manje od 100 novinara HFPA. Tradicionalno, "Globusi" su "opušteniji" od "Oskara", moguće zbog toga što je alkohol dozvoljen.

- "Zlatni globusi" su tradicionalno zabavniji TV program od "uštogljenih" "Oskara" - rekao je Robert Tompson, profesor pop kulture na Univerzitetu Sirakuza.

Podrška za "Šarli ebdo"

Ceremonija je počela tako što su zvijezde poput Džordža Klunija i Helen Miren pokazale podršku žrtvama napada na francuski satirični list "Šarli ebdo". Predsjedavajući Holivudskog udruženja stranih novinara, koji organizuje "Globuse", Teo Kingma dobio je stojeće ovacije i rekao: "Zajedno stojimo ujedinjeni protiv svakog ko pokuša da uguši slobodu govora od Sjeverne Koreje do Pariza".

Glamur

Mnogo šminke, ne mnogo nakita, puštene kose, kao i mnogo sjajnih metalik, bijelih i crvenih haljina obilježilo je crveni tepih na dodjeli "Zlatnog globusa". Među onima koje su hvalili modni profesionalci je glumica Džulijen Mur, koja se pojavila u srebrnoj "Živanši" haljini, koju je dizajnirao Rikardo Tiši. Ekspert za stajling Meri Alis Stivenson je u svojih top pet dodala i sjajni srebrno-crni "Lanvinov" kombinezon, koji je nosila Ema Stoun. U zavodljivo crvenim haljinama bile su Alison Vilijams, Lina Danam i Helen Miren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana