Veliki Getsbi najveća misterija

Aleksandra Madžar
Veliki Getsbi najveća misterija

Kan - Ekranizovana verzija romana "Veliki Getsbi" otvoriće 15. maja 66. filmski festival u Kanu, samo dan kasnije doživjeće premijeru u bioskopima u Republici Srpskoj, a svi sa nestrpljenjem iščekuju da vide kako je reditelj Baz Lurman knjigu pretvorio u filmsku priču.

Voditelj ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala u Kanu biće francuska glumica Odri Totu, koja će ostati upamćena po ulozi u filmu "Čudesna sudbina Amelije Pulen".

"Veliki Getsbi" F. Skota Ficdžeralda je prilično kratak roman, klasik američke književnosti, od koga je Lurman napravio raskošan, dug i skup film, na kojem je radilo 1.160 ljudi uz pomoć 960 glumaca. Lurman se odlučio da snimi film kada je prije deset godina putujući transibirskom željeznicom pročitao roman.

Budžet za film iznosio je više od 100 miliona dolara, što je prilična suma za film bez superheroja ili ledenih bregova.

Veći dio novca potrošen je za snimanje raskošnih zabava koje je Getsbi organizovao u svom domu.

"Prada" i "Bruks Bros" obezbijedili su haljine i smokinge, uvezeni su stari automobili iz SAD, "Tifani" je pomagao u izradi nakita... Vijesti o tome da će Lurman snimiti film prvi put su se pojavile 2008, ali je poslije neuspjeha "Australije" reditelj imao problema da nađe producente.

Na kraju je studio "Vorner" preuzeo projekat, a Leonardo Dikaprio glavnu ulogu. Lurman je za glavnu glumicu odabrao Keri Muligan.

Na festivalu će se i ove godine pojaviti brojne filmske zvijezde, a među njima su i reditelj Nikolas Vinding Refn i glumac Rajan Gosling. Pošto su prije dvije godine u Kanu predstavili uspješni triler "Vozač", ove godine se pojavljuju sa bokserskom pričom smještenom na Tajland, pod nazivom "Only God Forgives".

Predsjednik festivalskog žirija je reditelj Stiven Spilberg.

U takmičarskom programu su filmovi braće Koen, Aleksandra Pejna, Stivena Soderberga, Romana Polanskog.

Van takmičarske selekcije premijerno će biti prikazan i film "Rush" Rona Hauarda, smješten u svijet moto-trka, francuska rediteljka Kler Deni predstaviće film "The Bastards", dok je Sofija Kopola odlučila da baš na ovom festivalu prikaže svoj novi film "The Bling Ring" sa Emom Votson u glavnoj ulozi.

"Zulu"

Film Žeroma Sala "Zulu", sa oskarovcem Forestom Vitakerom i Orlandom Blumom u glavnim ulogama, zatvoriće Filmski festival u Kanu. Riječ je o filmu koji je adaptacija istoimenog romana francuskog autora Karila Ferea, a snimljen je u cijelosti u Južnoj Africi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana