Velika ljepota osvaja svijet

Cvija Mrkonjić
Velika ljepota osvaja svijet

Dobitnik "Oskara" za najbolji strani film "Velika ljepota" osvojio je gledaoce širom svijeta, a zaljubljenici u sedmu umjetnost sa radoznalošću odlaze u bioskop da pogledaju ovo ostvarenje.

Hedonistička šetnja italijanskog reditelja Paola Sorentina kroz život rimske kulturne elite izazvala je pozitivne reakcije i filmskih kritičara. Film "Velika ljepota" ili "La grande bellezza" oslikava dekadentni i izvještačeni svijet visoke buržoazije u Rimu. U tom vrtlogu je Džep Gambardela, tužni pisac i novinar.

Šezdesetpetogodišnji plejboj, kralj visokog društva, Gambardela je i šarmantni hroničar Rima, kulturnog života Vječnog grada, stalni je gost zabava, koje, implicitno, ukazuju na dekadenciju kulturnih krugova rimske prestonice. On je noćna ptica koja za život zarađuje kao novinar, prinuđen da stalno objašnjava neostvarenim ili ostvarenim umjetnicima zašto je prestao da piše poslije jednog i jedinog objavljenog romana. Poslije smrti žene koje je u mladosti volio, Džep počinje da se preispituje.

Sorentinova "Velika ljepota" je stilizovani filmski esej o životu bogatog snoba, koji prezrivo gleda na svoje okruženje i traga za čistom, pravom emocijom i iznad svega - ljepotom.

Italijanski film osvojio je "Oskara" za najbolje strano ostvarenje na 86. dodjeli nagrada Američke filmske akademije, nakon što je trijumfovao na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije krajem 2013. godine.

Uzbuđenje u Italiji zbog ove nagrade je preveliko, iako su mišljenja italijanskih kritičara podijeljena. Dok jedni smatraju da je film "suvenir" namijenjen prije svega američkom tržištu, drugi su ipak mišljenja da je "Oskar" zaslužen.

Ideja za "Veliku ljepotu" rođena je prije 20 godina, kada se Sorentino preselio iz Napulja u Rim sa željom da shvati Vatikan i katoličku vjeru, ali i uticaj Rima na svijet i na globalnu kulturnu scenu.

- Počeo sam da zapisujem svoja zapažanja. Mnogo godina kasnije ideja o novinaru, koga određuju hedonističko okruženje i opšti imperativ sticanja i trošenja novca, došla je sama od sebe. Tada sam shvatio da imam osnovnu strukturu filma, pa sam prionuo na posao - ispričao je Sorentino.

Međutim, za ovog reditelja, paradoks ljepote i degradacije jedne društvene klase (klase bogatih) koje u filmu prikazuje, zasnivaju se prije svega na imaginaciji i laži. A upravo u snovima i mašti moguće je uhvatiti istinu i pretvoriti je u spektakl. Ljepota i forma jesu svakako simboli sa kojima se Italija kao nacija identifikuje. S druge strane, "Velika ljepota" je film koji na jedan poseban način prikazuje realnost.

Praznina

- Siromaštvo za mene nije samo tema o kojoj se ispredaju priče, već način života. Film, iz tog razloga, ne prikazuje materijalno siromaštvo kao totalnu prazninu. Namjera mi je bila da pokažem šta se krije iza očiglednog osiromašenja Italije. Ovaj film je priča o ljepoti življenja - rekao je Paolo Sorentino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana