“Uzdah na krovu”, igrani film u produkciji RTRS-a

RTRS
“Uzdah na krovu”, igrani film u produkciji RTRS-a

Banjaluka - Juče je na lokaciji univerzitetskog Kampusa u Banjaluci počelo snimanje prvog igranog filma u produkciji Radio Televizije Republike Srpske.

“Uzdah na krovu” je master rad studenata drugog ciklusa studija Akademije umjetnosti u Banjaluci, snimatelja Draška Gajića i montažera Biljane Ševa.

- Ideja filma je da se na komičan način prikažu suštinski problemi, koji su svakodnevno prisutni kod svakog pojedinca - otkriva za Draško Gajić, prenosi RTRS.

Kada je nastajao roman “Uzdah na krovu”, njegov autor Mihajlo Orlović nije ni slutio da će roman doživjeti i ekranizaciju.

- Roman sam stvarao sam, a sada je u rukama onih koji žele da ga pretvore u sliku. To me čini izuzetno srećnim i gorim od ženje da vidim kako će film izgledati - kaže Orlović.

Predstavnici RTRS-a i AUBL su istakli značaj projekta.

- Ovim filmom se stvara izuzetno dobar kadar za razvoj ove vrste programa koji RTRS treba da obezbijedi svojim gledaocima. Ovaj projekat se već dugo čeka, a naši radnici su i inicijatori nastanka ovog djela - kaže Goran Vučić, direktor Medijacentra RTRS.

- Ovaj film je rezultat saradnje RTRS-a i Akademije umjetnosti u Banjaluci koja traje od samog nastanka Akademije - rekao je Luka Kecman, dekan AUBL.

On je istakao značaj koji RTRS pruža ovoj ustanovi u finansijskom i tehničkom smislu, te svim učesnicima u projektu poželio srećan rad.”

Komedija “Uzdah na krovu” je igrani TV film.

Snimanje će se obaviti u periodu od 14. maja do 13. juna 2013. godine na lokacijama u Banjaluci (Prirodno matematički fakultet, AUBL, Kampus, naselje Dolac), selima Borkovići i Zelenkovac.

Sadržaj filma “Uzdah na krovu”

“Uzdah na krovu” je film o bračnom paru koji bježi od gradske “buke i vreve” u neke mirnije krajeve, u potrazi za svojim unutrašnjim spokojstvom i tišinom.

Svako od likova ima svoje razloge za odlazak.

To je bijeg od stvarnog i realnog života u svijet iluzija i fikcije.

Oni nesvjesno ulaze u taj svijet, svijet svojih maštanja i požuda, gdje sreću nove likove koji takođe, iz svojih realnih života, nesvjesno ulaze u istu fikciju.

Naši junaci ulaze u zajednički lavirint erotizma, svako iz svog ugla i svako sa svojim maštanjima i željama.

Kad izlaze iz tog lavirinta, ujedno izlaze i iz iluzije, vraćaju se stvarnosti, ali sa drugačijim raspoloženjem.

U fikciji su pronašli ono što nisu u stvarnim životima.

Na kraju fikcija i iluzija nestaju, ali ne i ono što su likovi našli u toj iluziji, to ostaje zajedno sa njima, u njihovim realnim životima.

Scenario su, prema romanu Mihajla Orlovića, sačinili Mario Ćulum i Milan Gajić, studenti dramaturgije na drugom ciklusu studija Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Igraju: Renata Agostini, Velimir Blanić, Branko Janković, Đurđa Vukašinović, Dragoslav Medojević, Radenka Ševa, Nataša Ivančević, Drago Vejinović, Željko Erkić, Zlatan Vidović...

Režija: Igor Tešić,

Montaža: Biljana Ševa, RTRS

Direktor fotografije: Draško Gajić, AUBL

Produkcija: Radio Televizija Republike Srpske,

Koprodukcija: Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana