Uspon i neustrašivost Dušana Silnog

Milanka Mitrić/agencije
Uspon i neustrašivost Dušana Silnog

BEOGRAD - Ukupno trinaest ostvarenja dobilo je podršku na konkursu za sufinansiranje razvoja drugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a najveću, od 48 miliona dinara dobilo je ostvarenje “Dušan Silni” u režiji Petra Pašića.

U pitanju je igrani film rađen prema motivima drame Miodraga Mije Ilića “Puč”, koja je igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

- Mladi Stefan Dušan u nameri da se suprotstavi bugarsko-romejskoj najezdi, ulazi u čuvenu bitku kod Velbužda, kojim komanduje njegov otac Stefan Uroš Treći (Dečanski). U jednoj od najvećih bitaka u 14. veku, Dušan iskazuje veliku hrabrost i veštinu, ubija bugarskog cara i  pobedom Srbije nad Bugarskom stiče opštu popularnost u vojsci, narodu i velikašima, naročito mlađima - stoji u kratkom opisu radnje.

Od Filmskog centra Srbije, ovaj film dobio je podršku kao ostvarenje s nacionalnom temom, zajedno s filmom “Put do oca” Nenada Ognjenovića, koji je podržan sa 36 miliona dinara.

- Scenario za film “Dušan Silni”, koji odlikuju precizno profilisani dijalozi, obogaćen je sinematičnim akcionim scenama, a one su upečatljivo nadgradile izraziti dramski potencijal ove priče o dvorskim spletkama, tehnologijama potrebnim da bi se pridobila moć i cenama koje je nužno platiti da bi se osvojila potpuna vlast. Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu. U tom smislu je Dušanova harizma neupitna i dostojna pravog vođe, odlučnog i neustrašivog cara svih Srba, Bugara i Grka - stoji u obrazloženju komisije.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je prijedloge i iz kategorija dugometražnih debitantskih igranih filmova i dao podršku razvoju projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Među ostvarenjima iz pomenute dvije kategorije, koja su podržana, nalazi se i debitantski film “Seti me se”, za kojeg režiju i scenario potpisuje Vuk Kostić, ali i režiserski projekat Mirjane Karanović “Narodna drama” i “Emigrant” reditelja Stevana Filipovića.

Što se odbijenih filmova tiče u svim kategorijama, odbijena  su ostvarenja  Srđana Dragojevića, Siniše Kovačevića, Petra Ristovskog, Stevana Bodrože, Danila Bećkovića, Ivana Živkovića, Predraga Velinovića i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana