Uspjeh serije “Periferija”: Postpandemijska priča o ljudima i tehnologiji

Branislav Predojević
Uspjeh serije “Periferija”: Postpandemijska priča o ljudima i tehnologiji

NjUJORK - Studio “Amazon” je protekle sedmice predstavio svoju novu seriju “Periferija” adaptaciju kultnog dijela čuvenog pisca i oca sajberpanka Vilijama Gibsona, uz odlične reakcije publike i pomiješane reakcije kritike.

Autor adaptacije je talentovani scenarista Skot B. Smit, pod kreativnim nadzorom proslavljenog scenarističko-producentskog para Džonatana Nolana i Lize Džoj, poznatog po saradnji sa režiserom Kristoferom Nolanom (“Memento”, “Betmen triologija”, “Interstelar”) i seriji “Zapadni svijet”. Priča je smještena u dvije različite budućnosti, nakon pandemijskog događaja poznatog kao Džekpot, koji je promijenio ljudsku civilizaciju.

U bliskoj budućnosti, Kloe Grej Moric glumi Flin Fišer, djevojku koja pokušava spojiti kraj s krajem za svoju bolesnu majku, dok njen brat ratni veteran Barton (Džek Rajner) zarađuje od video-igara za život. Nakon što je Flin svjedočila ubistvu dok je igrala misterioznu igru virtuelne stvarnosti, koja se odvija u Londonu u 22. vijeku, ona shvata da je sve što je doživjela dok je nosila slušalice stvarno. Uz pomoć svog brata ona pokreće istragu kako bi spasila svijet od prijeteće sile koja želi uništiti čovječanstvo. Da bude zanimljivije sam Smit je počeo pisati seriju tri sedmice prije nego što je pandemija “kovida” stavila veći dio svijeta u blokadu, a spletom okolnosti globalna pandemija igra ključnu ulogu u Gibsonovoj knjizi iz 2014. godine, čineći iskustvo adaptacije djela fantastike gotovo stvarnom.

- Bila je to situacija gotovo kao da gledate kako se knjiga odvija u realnom vremenu dok pokušavamo da pišemo scenario. Toliko poštujem Gibsona i njegovu sposobnost da na neki način živi u toj bliskoj budućnosti, to je izvanredno - rekao je Smit.  Gibson, koji je skovao termin “sajberspejs” u svojoj kratkoj priči “Kako smo popalili Kromu” iz 1982. godine, smatra se vizionarom među autorima naučne fantastike. Uvrnuti naučnofantastični krimić “Periferije”, gleda u budućnost u kojoj su realnost i virtuelna stvarnost jedno te isto, ali u stvarnom životu, 74-godišnji Gibson je zapravo prilično nesklon tehnologiji.

- Gibson je pisac naučne fantastike koji je više zainteresovan za način na koji ljudi ostvaruju interakciju sa tehnologijom, a ne za korištenje same tehnologije - rekao je Skot.

Serija ima osam epizoda, do sada su emitovane dvije. Na sajtu “Roten tomejtost” ima 65 odsto pozitivnih reakcija kritike, dok su reakcije publike na visokih 88 odsto pozitivnih utisaka. Takođe na sajtu “IMDB” prosječna ocjena je na visokih 8,5.

Autor

Vilijam Ford Gibson je američko-kanadski pisac fantastike i esejista zaslužan za pionirske zasluge u stvaranju podžanra fantastike poznatog kao sajberpank.

Slavu je stekao romanima “Neuromanser”, “Grof nula”, “Periferija”, “Agencija”, a magazin “Gardijan” ga je opisao kao najvažnijeg romanopisca u posljednje dvije decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana