Uskoro srpska premijera filma „Bauk” Gorana Radovanovića: Odrastanje pod NATO bombama

B.P.
Uskoro srpska premijera filma „Bauk” Gorana Radovanovića: Odrastanje pod NATO bombama

BEOGRAD - Igrani film „Bauk”, režisera i scenariste Gorana Radovanovića, nakon svjetske premijere na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi sredinom aprila, domaću premijeru imaće na 48. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 13. avgusta.

Film govori o osmogodišnjem dječaku Savi koji sa svojom majkom prolazi strahote NATO bombardovanja Srbije 1999, pokušavajući da zadrži svoj neiskvareni, dječji pogled na svijet. Otac je odsutan, radi na teretnom brodu ploveći po svjetskim morima. 

Taj relativno normalan život narušava početak bombardovanja Srbije. Vazdušni napadi počinju i u opštoj atmosferi tenzije, nevjerice i očaja. Savina škola je zatvorena, sklonište mu postaje druga kuća, a djevojčica Milica, kćerka lokalnog sveštenika u koju je dječak zaljubljen, napušta zemlju. Savino ponašanje se mijenja...

Reditelj Radovanović kaže da je film antiratna drama koja sublimira lične strahove odrastanja i kolektivni strah od rata.

- Film „Bauk” je antiratna drama koja na neki način sublimira naš kolektivni strah, ali i duh našeg kolektivnog otpora zlu pre dvadeset pet godina. I to kroz jednu intimnu priču o odrastanju. Veliki ruski direktor fotografije Vladislav Opeljanc, stalni saradnik Nikite Mihalkova i Kirila Serebrenikova, dao je veliki umetnički doprinos filmu, kao i naš najveći živi scenograf Vladislav Lašić - rekao je Radovanović.

U filmu glavne uloge tumače Vojin Ćetković, Sara Klimoska, Miloš Biković, a u ulozi dječaka Save našao se Jakša Prpić. U filmu igraju i Anđelija Filipović, Gordana Gadžić, Branka Šelić i Milena Jakšić, a režiser Radovanović kaže da je snimanje bilo zahtjevno i teško, ali da se temi pristupilo profesionalno i hladne glave.

- Prošlo je više od dve decenije od NATO agresije i postojala je dovoljna vremenska distanca da se ovoj temi pristupi otvoreno, hladne glave, ali i dalje sa velikom emocijom. Ovo je i identitetska tema, jer je neraskidivo povezana za Kosovom i Metohijom, odnosno pokušajima da se ono na najagresivniji način ukloni ne samo iz života već i iz kolektivnog sećanja našeg naroda - rekao je režiser.

Osim Radovanovića na mjestu režisera i scenariste filmsku ekipu su još činili, direktor fotografije Vladislav Opeljanc, scenograf Vladislav Lašić, kostimograf Katarina Ciglić, kompozitor Ace Vaptsarov i montažer Nenad Pirnat.

AUTOR

Režiser i scenarista Goran Radovanović rođen je 1957. godine u Beogradu, gdje je diplomirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. godine.

Karijeru je počeo baveći se filmskom kritikom („Filmograf”, „Vidici”), a od 1984. godine počinje da radi kao scenarista i reditelj dokumentarnih filmova. Među poznatijim filmovima su „Pileći izbori”, „Hitna pomoć”, „Uz Fidela do kraja”, „Enklava”, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali”, „Čekajući Handkea” i drugi. Za svoj rad, dobio je više od 70 međunarodnih i srpskih filmskih nagrada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana