Uskoro počinje snimanje filma i serije o Gavrilu Principu

Blic
Uskoro počinje snimanje filma i serije o Gavrilu Principu

Beograd - Direktor “Košutnjak filma” Zoran Janković otkrio je za „Blic” da ta producentska kuća uskoro počinje snimanje filma i serije o Gavrilu Principu, atentatoru na austrougarskog nadvojvodu Ferdinanda u Sarajevu 1914, čime je počeo Prvi svjetski rat.

Scenarista i reditelj je Srđan Koljević, a u toku je odabir glumca koji će tumačiti glavnu ulogu.

- Potpisali smo ugovor za film i novu seriju od četiri epizode sa TV Prvom. Film radnog naslova “Branio sam Mladu Bosnu” premijerno će bti prikazan 28. juna 2014. godine, kada se obeležava 100 godina od sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata. Biće to priča o austrougarskom advokatu Rudolfu Cistleru, koji je po službenoj dužnosti branio Gavrila Principa i ostale pripadnike “Mlade Bosne” i dokazao da je Austrougarska počinila agresiju. Scenario je napisao Srđan Koljević koji će i režirati film,  kaže Janković.

On ističe da je Koljević odabrao da priču ispriča iz vizure koji je pola-Hrvat, a pola-Njemac i koji je bio dovoljno hrabar da brani atentatora na prestolonasljednika Austrougarske.

Mlada Bosna” u kojem su bili Gavrilo Princip, Žerajić i drugi,  kaže Janković.

U filmu će se u epizodnim ulogama pojaviti i likovi srpskog književnika Ive Andrića, kao tadašnjeg prvog predsjednika Srpsko-hrvatske napredne omladine, koja je bila osnova buduće “Mlade Bosne”, ali i ostali intelektualci, poput Tina Ujevića ili Dimitrija Mitrinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana