Umjetnički glamur zasijao na Mostri

Priredila: Mirna Pijetlović
Umjetnički glamur zasijao na Mostri

Venecija - Jedna od najstarijih filmskih smotri na svijetu, Međunarodni filmski festival u Veneciji, 73. po redu, otvoren je filmom "La La lend" sa Rajanom Goslingom i Emom Stoun u glavnim ulogama.

Ovogodišnja Mostra donijeće pregršt kvalitetnih filmskih ostvarenja, koja će se u istinskom duhu filmskog glamura, takmičiti za glavnu nagradu festivala "Zlatnog lava".

Nakon otvaranja festivala, u srijedu uveče, u znak poštovanja prema žrtvama potresa, koji je prošle nedjelje pogodio centralnu Italiju, nije održana tradicionalna gala večera i prijem na plaži.

Međutim, dašak prepoznatljivog uživanja na Mostri donijeli su gosti festivala u specijalno odabranim odijelima za ovu priliku, a na crvenom tepihu, pred nekoliko stotina fotoreportera iz cijelog svijeta, pored poziranja i druženja sa publikom, pljuštali su čak i poljupci poznatih supružnika iz svijeta filma.

Sa svojim suprugama su prošetali reditelj Demijen Šazel i glumac Džeremi Ajrons, a gosti otvaranja festivala su bili i filmski radnici Ema Stoun, Barbara Palvin, Valentina Ludovini, Blanka Balti, Sonja Bergamasko, Eleonora Karisi, Nina Hos i mnogi drugi.

Tako je film "La La lend" reditelja Demijena Šazela jedan od dvadeset uvrštenih u konkurenciju za nagradu, a riječ je o retro džez mjuziklu, koji govori o mukama i radostima sa kojima se suočavaju oni koji slijede svoje snove. Glumci Gosling i Stoun su, kako ocjenjuju prve kritike, briljantno odigrali svoje uloge, a film prikazuje suncem okupani Los Anđeles.

Projekcija filma "Lijepi dani u Aranhuezu" Vima Vendersa, trebalo je da bude održana u četvrtak uveče, a riječ je o adaptaciji drame austrijskog pisca Petera Handkea. Ovaj film je, prema pisanju kritičara, jedan od pretendenata za glavnu nagradu Mostre, a priča je sačinjena od neobičnog dijaloga između muškarca i žene na jednoj terasi, usred ljeta.

U glavnoj konkurenciji najstarijeg festivala na svijetu biće prikazan i film Terensa Malika "Protok vremena, dokumentarac o svemiru, u kojem ulogu naratora ima Kejt Blanšet, zatim triler modnog dizajnera Toma Forda "Noćne životinje" u kojem igraju Džejk Džilenhol i Ejmi Adams. 

Na festival stiže i dugoočekivani film srpskog režisera Emira Kusturice "Na mliječnom putu", sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi. Film je rađen po Kusturičinoj pripovijeci "U zmijskom zagrljaju", a govori o ljubavi i ratu. Inače, ovo je treće učešće Kusturice na Mostri, a ovaj režiser u svojoj kolekciji već ima jednog "Zlatnog" i jednog "Srebrnog lava", koje je osvojio za filmove "Sjećaš li se Doli Bel?" i "Crna mačka, beli mačor".

Tu su još i "Džeki" reditelja Pabla Larina, biografski film o Džeki Kenedi, koju glumi Natali Portman, "Raj" Andreja Končalovskog o troje pojedinaca čiji se putevi ukrštaju usred rata.

Na festival stiže i ljubavno-glumački par Alisja Vikander i Majkl Fasbender, koji u drami "Svjetlo između okeana" Dereka Sijanfrensa igraju supružnike koji spasavaju bebu i usvajaju je, što će dovesti do razornih posljedica.

Neobični triling glumaca: Džejson Momoa, Džim Keri i Kijanu Rivs pojavljuju se u "Lošoj ekipi" Ane Lili Amirpor, "postapokaliptičnoj kanibalskoj ljubavnoj priči" smještenoj u teksašku pustaru.

Kako su najavili organizatori, posebne projekcije biće posvećene reditelju Majklu Čiminu i Abasu Kijarostamiju, koji su preminuli u julu ove godine.

Devetočlani žiri predvodi britanski reditelj Sem Mendes, a odluka o nagradama biće objavljena zadnjeg dana festivala, 10. septembra, kada će nagrađenima u čast biti prikazan film "Sedam veličanstvenih" u režiji Antoana Fakue.

Nagrade

Ceremonija svečanog otvaranja kultnog filmskog festivala u Veneciji uveličana je i dodjelom nagrade za životno djelo poljskom reditelju Jeržiju Skolimovskom. Nagradu, u obliku poznate statue lava, uručio mu je britanski glumac Džeremi Ajrons, koji je gost Mostre. Druga nagrada za životno djelo biće uručena i francuskom glumcu Žan-Polu Belmondu.

Van konkurencije

Drama sa temom Drugog svjetskog rata "Hacksaw Bridge", u režiji Mela Gibsona, kao i rimejk klasičnog vesterna "Sedmorica veličanstvenih" Nika Picolata na programu su 73. Mostre, ali van konkurencije za nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana