„Ubica” stigao u domaće bioskope: Lažni profesionalac i fatalna zavodnica

Branislav Predojević
Foto: Agencije

BANjALUKA - Novi film kultnog režisera Ričarda Linklejtera, krimi-komedija pod nazivom „Ubica”, sinoć je premijerno prikazan u domaćim bioskopima.

Teksaški filmadžija, proslavljen po svojim dramskm filmovima „Zbunjen i ošamućen”, „Prije zore”, „Prije sumraka”, „Prije ponoći”, „Djetinjstvo”, znao je i ranije praviti izlete u vode komedije poput hit filma „Škola roka”, ali je novi film možda i najveći zaokret prema vodama žanrovskog filma od početka karijere. 

U pitanju je otkačena mješavina komedije, noara i drame u kojoj glavne uloge tumače Glen Pauel i Adrija Ajrona kao lažni plaćeni ubica i fatalna zavodnica iz mirnog komšiluka. 

Pauel glumi Garija Džonsona, usamljenog profesora koji drži do strogih principa i koji radi kao lažni ubica u policijskoj upravi u Nju Orleansu. 

Prirodno talentovan da se prilagodi različitim okolnostima i ličnostima kako bi se približio očajnim ljudima koji se nadaju da će uz njegovu pomoć moći da se osvete svojim neprijateljima, Gari upada na moralno sumnjivu teritoriju kada ga privuče jedan od potencijalnih kriminalaca, prelijepa mlada žena po imenu Medison. 

Kada se Medison zaljubi u jednu od Garijevih ličnosti kao ubice, misterioznog i seksi Rona, njihova strasna afera pokrenuće lančanu reakciju pretvaranja, obmane i podizanja uloga. 

Ova pametna egzistencijalna komedija o identitetu i seksi, uzbudljivim i konstantno iznenađujućim scenama, inspirisana je nevjerovatnom istinitom pričom novinara Skipa Holandsvorta, koju su Linklejter i Pauel pretočili u scenario.

- Za mene je bio malo drugačiji film. Kako snimiti ove likove u klopci i kao izaći iz nje? Bila je to mala zamka, kao kod Agate Kristi. Obično ne radim stvari tako pomno smišljene, ali da bih bio efikasan, uradio sam i to, i nadam se da će to uspjeti. Meni je bilo zabavno režirati kako ovo dvoje ljudi padaju u zamke vlastitih emocija i kako će se, dođavola, izvući iz toga - rekao je Linklajter.

Film je  imao međunarodnu premijeru na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 5. septembra 2023, a nakon toga počeo je festivalski život u Sjevernoj Americi. 

U međuvremenu, „Netfliks” je kupio prava distribucije filma za 20 miliona dolara, nakon čega je film krenuo u bioskopsku distribuciju, prije premijere na „Netfliksu” 7. juna ove godine.

Na veb stranici „Roten tomatos” ima prosječnu ocjenu 98 odsto od 126 kritika, dok na sajtu „Metakritik” ima  ocjenu 83 od 100, na osnovu 40 kritičara, što ukazuje na univerzalno priznanje.  

Kritike hvale Linklejterovu režisersku vještinu u vodama trilera i duhovitost scenarija, te daju brojne pohvale na račun nastupa Glena Pauela, tvrdeći da je u pitanju jedan od najzabavnijih filmova u karijeri hvaljenog režisera.

AUTOR

Ričard Stjuart Linklejter (30. jul 1960) je američki filmski režiser, producent i scenarista koji se proslavio malim nezavisnim filmovima na temu kulture malih mjesta i efektima protoka vremena na emotivne odnose.
Poznato je da Linklejter ima poseban stil i metod snimanja, uz slobodno strukturiranu naraciju i uglavnom male budžete. 

Dobio je nekoliko nominacija za „Oskara” i osvojio „Srebrnog medvjeda” za najbolju režiju u Berlinu za svoj rad na filmu „Prije zore”. Takođe je osvojio nagradu „Zlatni globus” za režiju „Djetinjstva”, što je jedan od samo devet filmova koji su dobili savršenu ocjenu na „Metakritiku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana