U nedjelju kod Zvornika posljednja povorka sjećanja na borce RS

SRNA
Foto: arhiva

BANjALUKA - Na Glođanskom brdu kod Zvornika u nedjelju, 27. februara, biće završeno snimanje svih pet masovnih scena u dokumentarnom filmu režisera Denisa Bojića "Svjedok", posvećenom ratnom putu doktora Zorana Stankovića i njegovom boravku tokom rata u Republici Srpskoj i BiH.

Na tom mjestu 6. novembra 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH na svirep način ubili su 126 boraca Vojske Republike Srpske. Iz Službe Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) za komunikaciju i promociju saopšteno je da će peta, ujedno i posljednja, povorka sjećanja, biti snimljena na Glođanskom brdu.

Završna scena filma planirana je za 22. maj, kada će iz svih 30 lokacija na kojima je doktor Stanković radio obdukcije sa teritorije Republike Srpske i BiH, autobusi sa članovima porodica poginulih civila i Vojske Republike Srpske krenuti ka Aleji velikana u Beogradu.

"Ovaj besmrtni puk srpskog naroda će odlaskom na grob doktora Stankovića odati počast čovjeku koji je zadužio čitav jedan narod", istakao je režiser filma "Svjedok" Denis Bojić.

Patolog Zoran Stanković sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH, do Kosova i Metohije. Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i zasnovan na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića koja se odnose na njegov boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja.

Nažalost, neposredno pred početak snimanja, Stanković je iznenada preminuo.

Ovaj film će zajednički realizovati RTRS i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, sa akcentom na biografiji, svjedočenju i arhivskoj građi najpoznatijeg srpskog patologa. Prvi kadrovi filma "Svjedok" snimljeni su krajem prošle godine u Beogradu. Film se snima na lokacijama masovnih grobnica gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom - u Kravici, Mrkonjić Gradu, Brodu, Šekovićima i Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana