U Banjaluci počinje manifestacija "Animacikl"

Srna
U Banjaluci počinje manifestacija "Animacikl"

BANjALUKA - Ovogodišnja manifestacija posvećena animiranom filmu "Animacikl" počeće danas u Banjaluci, a učesnici su studenti animacije sa akademija umjetnosti u Novoj Gorici, Zagrebu, Sofiji, Skoplju, Beogradu, te gradu domaćinu.

Član Društva animacije u Republici Srpskoj (DARES) Igor Đurić rekao je ranije Srni da je cilj "Animacikla" da učesnicima i posjetiocima ponudi prikaz cjelokupnog procesa stvaranja animiranog filma.

"Studenti animacije iz različitih zemalja imaju zadatak da za dva dana raspoređeni u mješovitim timovima kreiraju kratke animirane filmove. Najbolji timovi i pojedinci će biti nagrađeni, a publika će imati priliku da zaviri u radne prostore studenata kako bi se i sami uputili u proces nastanka animiranog filma", rekao je Đurić.

On je pojasnio da ovaj događaj pruža sjajnu priliku studentima za simulaciju stvarnosti karijere profesionalnog animatora, uključujući rad pod pritiskom i saradnju unutar tima što će studente dodatno pripremiti za buduće projekte, uključujući i završni rad i druge profesionalne obaveze.

Đurić je naveo da prateći program podrazumijeva projekcije studentskih animiranih kratkih filmova, grupnu izložbu, master klas koji će za učesnike održati profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Mladen Đukić i profesor sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i umjetnički direktor jednog od najznačajnijih festivala animacije "Animafest", nagrađivani autor Daniel Šuljić.

U okviru pratećeg programa je performans "Animacija na točkovima" koji će biti održan na dan zatvaranja festivala, 2. juna, u banjalučkom Parku Petar Kočić, a koji je namijenjen djeci školskog uzrasta.

Festival organizuje Društvo animacije Republike Srpske, a organizaciju je podržao Audio-vizuelni centar Republike Srpske, dok su partneri Akademija umjetnosti u Banjaluci, Arhitektonsko-građevinski fakultet, te Udruženje građana "Centar za životnu sredinu" i "Banjalučka kritična masa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana