Trijumfalan početak za filmove “Ančarted” i “Pas”: Holand i Tejtum kao spasioci bioskopa

Branislav Predojević
Trijumfalan početak za filmove “Ančarted” i “Pas”: Holand i Tejtum kao spasioci bioskopa

LOS ANĐELES - Trijumf dva premijerna filma “Ančarted” i “Pas” na bioskopskim blagajnama u SAD, koji su tokom vikenda imali otvaranje sa preko 15 miliona dolara zarade, po svemu sudeći najavljuje povratak publike u bioskope.

Za posljednje dvije godine djelovanje kinematografske industrije obilježeno je prekidima rada bioskopa zbog izolacije, otkazivanjem premijera i povećanim odlaskom publike na striming servise, što objašnjava da je bilo samo šest vikenda, u kojima su neka dva nova izdanja zaradila oko 10 miliona dolara.

Ono što ovaj uspjeh čini još važnijim jeste da su oba naslova originalni filmovi koji ne čine dio neke popularne franšize sa već izgrađenom bazom obožavalaca, a što su dugo čekani znaci da javnost reaguje pozitivno na premijere, posebno na samostalne naslove. 

Film “Ančarted” zasnovan na poznatoj video-igri sa Tomom Holandom u glavnoj ulozi, stigao je do cifre od 51 milion dolara za trodnevni vikend u SAD, a računajući ostatak svijeta do 139 miliona dolara. Da bude zanimljivije, to je čak 50 odsto iznad prvobitnih procjena te najbolji rezultat za bilo koji film bez podrške franšize u posljednje dvije godine. Više nego pristojan početak za skupu produkciju (120 miliona dolara prije marketinga) i pokazuje da nije samo američka publika gladna za nečim svježim. Ovo poboljšanje, osim što ukazuje na oporavak u poslovanju bioskopa, takođe govori o rastu i moći nove glumačke zvijezde poput Holanda, koji je ranije bio nesiguran za privlačenje publike osim ulogom čovjeka-pauka u “Marvelovom” filmu “Spajdermen”.

Kritički odgovor na film je bio slab i kako se ispostavilo irelevantan za njegov uspješan početak, ali ni to nije veliko iznenađenje, sa obzirom na sve veći raskorak između ukusa američke kritike i ukusa publike, nikad jasnije izražen kao u nominacijama za ovogodišnji “Oskar”.

Sa druge strane “Pas”, iako je sakupio oko trećinu zarade kao “Ančarted” koštao je samo 15 miliona dolara, tako da je ovo više nego impresivan start. Njegova četvorodnevna zarada je 18 miliona dolara, sa realnom šansom da uz dobru usmenu predaju cifra bude mnogo veća, posebno kada film krene u međunarodnu distribuciju. Porodična komedija o bivšem vojnom rendžeru (Čening Tejtum), koji putuje kroz Ameriku sa vojnim psom na sahranu druga, prošla je bolje od svih postbožićnih izdanja, osim filmova “Vrisak” i “Džekes zauvijek”, koji su dio popularnog serijala.

Tejtumu je ovo prva glavna uloga od filma “Logan Laki” iz 2017. godine i očigledno je da njegov status zvijezde kod mlađe generacije publike i dalje ostaje netaknut. Što je još važnije, publika je reagovala na film čija je radnja zvučala prilično neoriginalno i generički postavljena i koji nije imao toliko snažnu marketinšku kampanju.

To je trijumf za marketing studija “Junajted artist”, koji se kao i “Soni” i “Paramaunt”, naporno trudio da zadrži svoje prisustvo u bioskopu,  ne žureći sa striming dostupnošću svojih ostvarenja. Ove tri kompanije zaslužne su za sva četiri nova filma, za otvaranje od preko 15 miliona dolara ove godine i to u kritičnom trenutku za filmsku industriju.

“Betmen”

Ovaj trend oživljavanja bioskopa sigurno će biti nastavljen dolaskom novog “Betmena”, čija je premijera zakazana za 1. mart  u Americi i 4. mart u ostatku planete. Novi film iz DC univerzuma u režiji Meta Rivsasa Robertom Patisonom i Zoi Kravic u glavnim ulogama, ima budžet od 185 miliona dolara i po prvim procjenama u bioskopu će imati početno otvaranje od 150 miliona dolara ili više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana