Tornatore za probranu publiku

Mirna Pijetlović
Tornatore za probranu publiku

Banjaluka - Dašak umjetničke evropske kinematografije osvježi, s vremena na vrijeme, i domaće bioskope, a naročito poslije velikih filmskih festivala.

Kako je za “Glas Srpske” potvrdio portparol banjalučkog multipleksa “Palas” Denis Smajić, tim ovog bioskopa se trudi da i publici u Republici Srpskoj omogući da uživa u vrhunskim filmskim ostvarenjima eminentnih majstora režije.

Tako se svi ljubitelji istinske filmske umjetnosti već ove sedmice mogu uputiti u bioskop, jer se na repertoaru nalazi ostvarenje priznatog italijanskog režisera Đuzepea Tornatorea, “Najbolja ponuda”.

Riječ je o reditelju koji u svojoj biografiji ima mnogo priznanja sa prestižnih filmskih festivala, među kojima je kanski, kao i nagradu “Oskar”.

- Gotovo svake sedmice na naš repertoar stavimo jedan evropski film priznatih režisera, a naročito poslije filmskih festivala kao što su nedavno završeni kanski, a tu su naravno i Berlin, Venecija i mnogi drugi - kazao je Smajić.

On je podsjetio da je bioskopska publika imala priliku da pogleda filmove “Amor” Mihaela Hanekea, koji je prošle godine pobijedio na Kanskom festivalu, pa “Avr” od Akija Kurismakija i mnoge druge.

- Mi se trudimo da naša publika uživa u vrhunskim filmskim umjetničkim djelima. Kada je riječ o brzini dolaska filma u bioskop poslije osvojene nagrade, zavisimo od distributera. Naši distributeri su više orijentisani prema blokbasterima, ali ipak uspijemo da nabavimo i evropske filmove - istakao je Smajić.

Dodao je da evropske umjetničke filmove gleda uglavnom profilisana publika, koja voli i cijeni umjetnost.

- Nažalost, iako su neki evropski filmovi osvojili nagrade, naša publika veoma rijetko dolazi na ove projekcije i ti filmovi se na repertoaru zadržavaju od sedmicu do dvije. Međutim, bez obzira na to, želimo da udovoljimo onima koji vole umjetničke filmove, tako da ćemo se i dalje truditi da idemo u korak sa ostalima, kada su u pitanju evropska filmska ostvarenja - istakao je Smajić.

Lars fon Trir

- Kada je riječ o filmovima sa ovogodišnjeg Kanskog festivala, na repertoaru se nalazi “Veliki Getsbi” Baza Lurmana, a potrudićemo se da naša publika pogleda i druge filmove. Iskreno se nadam da će među njima biti i filmsko ostvarenje danskog reditelja Larsa fon Trira “Nimfomanka”, ali sve zavisi od dogovora sa našim distributerima - kazao je Denis Smajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana