“Tornada”: Opasnije, snažnije, skuplje i zabavnije (VIDEO)

Branislav Predojević
“Tornada”: Opasnije, snažnije, skuplje i zabavnije (VIDEO)

BANjALUKA - Američki film katastrofe pod nazivom “Tornada”, nastavak kultnog filma “Tornado” iz 1996. godine, juče je pretpremijerno stigao u domaće bioskope.

Film u režiji Li Isaka Čunga svjetsku premijeru imao je 8. jula u Londonu, a sudeći po prvim reakcijama publike i kritike ovaj spektakl, težak 200 miliona dolara, mogao bi nastaviti seriju uspješnih filmova tokom ljetne bioskopske sezone. Zajednički projekat studija “Univerzal” i “Vorner” prate velika očekivanja s obzirom na ulaganja i on u svjetskim bioskopima počinje emitovanje 17. jula, uz povoljne kritike i prilično pozitivne reakcije publike nakon premijere.

Projekat se počeo razvijati prije pet godina kao rimejk originalnog filma sa Džozefom Kosinskim kao režiserom, ali nakon što je on napustio projekat zbog nastavka “Top gana” producenti, Frenk Maršal i Patrik Krouli, su angažovali Čunga (poznat po hvaljenoj drami “Minari”) kao režisera, dok je cijenjeni Mark E. Smit (“Povratnik”, “Ponoćno nebo”) uradio scenario, kao nastavak prvog filma. U glavnim ulogama angažovani su glumci mlađe generacije Glen Pauel i Dejzi Edgar Džons i ovo je sjajna prilika da oni provjere koliko mogu svojim zvjezdanim potencijalom privući publike u bioskope.

Sama priča prati naučnicu Kejt Kuper (Edgar Džons), koju progoni trauma zbog  razornog susreta sa tornadom, ali se vraća nazad na otvorene ravnice zbog poziva svog prijatelja Džavija (Entoni Ramos) da testira revolucionarni novi sistem za praćenje oluja. Uskoro joj se ukrštaju putevi sa Tajlerom Ovensom (Glen Pauel), šarmantnom, ali nepromišljenom superzvijezdom društvenih mreža koja redovno objavljuje ​​svoje avanture u potrazi za tornadima. Kako sezona oluja intenzivira, Kejt, Tajler i njihovi timovi koji se takmiče, nađu se u borbi za goli život dok se više olujnih sistema spajaju iznad centralne Oklahome.

Na veb-stranici agregatora recenzija “Roten tomatos” ima prosječno pozitivnu ocjenu 75 odsto od 20 kritika, dok na stranici “Metakritik” film ima ocjenu  73 odsto, na osnovu 14 kritičara, što ukazuje na generalno povoljne kritike. Oven Glejbermen iz “Varietija” pohvalio je nastup Pauela i Edgar-Džonsove, ali je sugerisao da film nije toliko inovativan kao originalni film, dok mu je Robi Kolin iz “Dejli telegrafa” dao ocjenu pet od pet, napisavši da je znatno poboljšan u odnosu na original u svim aspektima.

Muziku za film radio je Bendžamin Valfiš, a soundtrekom koji izlazi 19. jula, očekivano dominiraju pjesme kantri zvijezda poput Luka Kombsa, Mirande Lambert i drugih zvijezda žanra.

ORIGINAL

Film “Tornado” objavljen je 1996. u režiji Jana de Bonta, a po scenariju Majkla Kričona i En Meri Martin.

U filmu su glumili Helen Hant , Bil Pakston , Džejmi Gerc i Keri Elvs kao grupu amaterskih lovaca na oluje, koji pokušavaju koristiti uređaj za istraživanje tornada u Oklahomi. Film je zaradio 495 miliona dolara širom svijeta i postao drugi film sa najvećom zaradom 1996. godine, a prodao je oko 54,7 miliona ulaznica u SAD. Dobio je pozitivne kritike i nominovan je za “Oskara” za najbolje vizuelne efekte i najbolji zvuk. Takođe, bio je među prvim filmovima koji su objavljeni na DVD disku u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana