“Titanik” ponovo plovi džepovima obožavalaca

Branislav Predojević
“Titanik” ponovo plovi džepovima obožavalaca

LOS ANĐELES - Holivudski studio “Paramount” objavio je da je “Titanik”, režisera Džejmsa Kamerona, remasterizovan za puštanje na 4K ultra HD blu-rej disku i da će biti objavljen 5. decembra 2023. godine.

Malo je filmova u istoriji koji su poklopili priznanje kritike i uspjeh na blagajnama poput Kameronovog klasika, koji je uspješno povezao romantiku, napetost, dramu i spektakl na velikom platnu inspirisan istorijskom tragedijom iz 1912. godine. Originalno objavljen 1997. godine “Titanik” je postao jedan od najvećih filmova svih vremena, komercijalni i kritičarski trijumf sa 11 osvojenih “Oskara”, uključujući i onaj za najbolji film i najbolju režiju. Slavni spektakl nastao je, prema Kameronovim riječima, iz želje da spoji ljubavnu priču sa filmom o brodolomu koji su mu dugo bili fascinacija, a veću priču prema njegovim riječima ni fikcija nije mogla zamisliti.

- Priča ne bi mogla biti bolje napisana da je bila fikcija. Sukob bogatih i siromašnih, rodne uloge odigrane do smrti, stoicizam i plemenitost prošlog doba te veličanstvenost velikog broda u poklapanju sa ludošću muškaraca koji su ga pakleno vozili kroz tamu. I iznad svega lekcija da je život neizvjestan i budućnost nespoznatljiva - rekao je Kameron.

“Titanik” je po izlasku dobio uglavnom pozitivne kritike filmskih kritičara, a pozitivno su ga ocijenili publika i naučnici koji su komentarisali kulturne, istorijske  i političke uticaje filma. Na veb stranici “Roten tomatos”, film i danas ima ocjenu odobravanja od 88 odsto na osnovu 250 recenzija, sa prosječnom ocjenom 8, a čuveni kritičar Rodžer Ebert možda je najbolje opisao tajnu Kameronovog uspjeha riječima: “'Titanik' je besprijekorno izrađen, inteligentno konstruisan, snažno odglumljen i očaravajući. Filmove poput ovog nije samo teško napraviti, već ih je gotovo nemoguće dobro napraviti”.

Međutim, ono što je “Titaniku” nedostajalo jeste pravo izdanje u vrhunskom formatu visoke definicije, ali to se mijenja izlaskom novog kolekcionarskog izdanja u visokoj rezoluciji slike i zvuka.

Uz gomilu specijalnih karakteristika iz prethodnih video-izdanja, tu je i nekoliko novih dugometražnih intervjua sa osvrtima samog Kamerona, kao i zvijezde Kejt Vinslet i producenta Džona Landaua, koji govore o samom snimanju i tome koliko je film svima promijenio živote i karijeru. Nažalost, čini se da je Leonardo Dikaprio bio jednostavno previše zauzet da bi učestvovao u bilo kojoj od novih retrospektivnih bonus funkcija, što je svakako nedostatak, ali i dalje je tu dovoljno starog materijala sa njim. Zajedno sa standardnim 4K ultra HD blu-rej kutijama sa dva diska “Paramount” takođe objavljuje ograničenu seriju kolekcionarskih kutija koja je savršen paket za najveće obožavatelje “Titanika” sa bezbrojnim poklonima tipa: detaljna šema broda, knjiga sa detaljima snimanja najpoznatijih scena filma, rekvizita poput reprodukcije propusnice za ukrcavanje, jelovnika broda ili nota za višestruko nagrađivani hit “My Heart Will Go On”, pjevačice Selin Dion.

Naravno, sve je to prikladno lansirano na datum kada počinje ludilo božićne kupovine, kako bi se ugradila još jedna značajna komercijalna cigla u monumentalni uspjeh Kameronovog filma.

Zarada

Uključujući prihode od reizdanja 2012, 2017. i 2023. godine “Titanik” je zaradio ukupno 2,257 milijardi dolara u svijetu.

Postao je film sa najvećom zaradom svih vremena u svijetu 1998. godine, nadmašivši “Jurski park” (1993) i ostao je tako dvanaest godina, sve dok ga 2010. nije nadmašio “Avatar (2009) koji je takođe napisao i režirao Kameron. Postao je prvi film koji je zaradio više od jednu milijardu dolara širom svijeta i postao drugi film koji je prešao prag od dvije milijarde dolara tokom ponovnog 3D izdanja. Procjenjuje se da je “Titanik” peti film sa najvećom zaradom svih vremena u Sjevernoj Americi kada se prilagodi inflaciji cijena ulaznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana