Televizijska verzija kultnog romana i filma: Usamljeni ubica ponovo na zadatku

B.P.
Foto: Sky.com

LOS ANĐELES - Striming servis „Pikok” predstavio je prvi trejler za nadolazeću adaptaciju mini-serije kultnog romana Frederika Forsajta iz 1971. „Dan šakala” u produkciji britanskog kanala Skaj.

U novoj verziji ovog kultnog književnog i filmskog klasika Edi Redmejn igra usamljenog profesionalnog ubicu, poznatog kao Šakal, koji zarađuje za život ubijajući mete za najvišu ponudu. Nakon svog posljednjeg ubistva, on sreće dostojnog rivala u upornom britanskom obavještajcu Bjanki (Lašana Linč), koja počinje da ulazi u trag Šakalu u uzbudljivoj potjeri mačke i miša širom Evrope, ostavljajući za sobom uništenje.

Scenario je pisao Robert Benet, dok je za režiju serije od 10 epizoda bio zadužen Brajan Kirk. U seriji još glume Suli Rima, Čarls Dens, Ričard Dormer, Eleanora Matasura i drugi.

Sam roman „Dan šakala” je politički triler, slavnog engleskog autora Frederika Forsajta, o profesionalnom ubici kojeg je OAS, francuska disidentska paravojna organizacija, unajmila da ubije Šarla de Gola, predsjednika Francuske, smatrajući ga izdajnikom zbog potpisivanja sporazuma o nezavisnosti Alžira. Roman je po izlasku dobio pohvalne kritike i pohvale kada je prvi put objavljen 1971. godine, a 1972. dobio je nagradu „Edgar” za najbolji roman od Američkih pisaca misterija. 

Knjiga je postala književni bestseler sedamdesetih i jedan od klasika žanra špijunskih trilera te lansirao Forsajtovu karijeru majstora političkih trilera. Svoje iskustvo bivšeg vojnog pilota i novinara dopisnika iz Afrike i Evrope, Forsajt je pretočio u više nego uvjerljive zaplete dokumentarističkog stila, koji su postali njegov autorski zaštitni znak.

Sam roman počinje kao istorijska fikcija, OAS, kako je opisano, jeste postojao i jeste pokušao da izvrši atentat na De Gola, ali je ostatak priče fikcija. Roman je dodatnu slavu stekao filmom iz 1973. u kojem su glumili Edvard Foks i Majkl Lonsdejl, u režiji Majkla Zinemana, koji je postao veliki hit u bioskopima. 

Knjiga i film su dobili vrlo loš rimejk iz 1997. „Šakal” u kojem su glumili Brus Vilis i Ričard Gir, u kojem Vilis igra ubicu koji za račun ruske mafije pokušava ubiti potpredsjednicu SAD, ali je Forsajt lobirao da se promijeni ime filma. 

Snimanje nove televizijske verzije trajalo je sedam mjeseci u Mađarskoj, Austriji i Hrvatskoj, a premijerno će biti prikazana 7. novembra.

STVARNOST

Metoda za sticanje lažnog identiteta i pasoša Ujedinjenog Kraljevstva koja je detaljno opisana u knjizi često se naziva „Dan prevare šakala” i postala je dobro poznata sigurnosna rupa u bezbjednosti Britanije.

Godine 1975. „Gardijan” je zloglasnog venecuelanskog teroristu Karlosa nazvao Šakal, nakon što je jedan od njegovih dopisnika navodno uočio roman u ličnim stvarima bjegunca. Kopija hebrejskog prevoda „Dana šakala” pronađena je kod Jigala Amira, Izraelca koji je 1995. godine ubio Jicaka Rabina, premijera Izraela. 

Budući ubica Vladimir Arutinijan, koji je pokušao da ubije američkog predsjednika Džordža V. Buša tokom njegove posjete Gruziji 2005. godine, bio je opsesivni čitalac romana i zadržao je verziju sa komentarima tokom planiranja ubistva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana