“Teksaški masakr motornom testerom” stiže na “Netfliks”: Novi život kultnog serijala

Branislav Predojević
“Teksaški masakr motornom testerom” stiže na “Netfliks”: Novi život kultnog serijala

LOS ANĐELES - Prva najava nastavka legendarnog horor serijala “Teksaški masakr motornom testerom” stigla je na “Netfliks” uoči njegovog objavljivanja sljedećeg mjeseca.

Priča je smještena u vrijeme od skoro 50 godina nakon događaja u originalu iz 1974. godine, u novom filmu “Teksaški masakr motornom testerom” glume Sara Džarkin, Elsi Fišer, Nel Hadson i Džejkob Latimor, kao grupa prijatelja koji se suočavaju sa nasilnim posljedicama kada nalete u grad duhova Harlou u Teksasu. Dok su tamo upoznaju Seli Hardesti željnu osvete (koju glumi Olven Fuer), jedinu preživjelu žrtvu pokolja koji je izveo ubica poznat kao “Kožno lice” (Mark Bernam) iz originalnog filma režisera Toba Hupera.

Najnoviji film u ovoj pet decenija dugoj franšizi režirao je Dejvid Blu Garsija (“Tejano”) iz priče koju su napisali Fede Alvarez i Rodo Sajages, koji su zajedno radili na rimejku horora “Zla smrt” i klaustofobičnog horora “Ne diši” iz 2013. godine. Alvarez je rekao da se film odlučio za pristup “stare škole”, u smislu žanrovskog stila i da je priča direktan nastavak.

- Sve je klasično, u maniru stare škole. Mnogo pristupa koji smo imali sa serijalom “Zli mrtvi” bez VFX ekrana, da bismo sve radili pred kamerama. To je školski pristup stvaranju filmova. Izgledom je sličan originalnom filmu. To je direktan nastavak i to je isti lik. Priča filma smještena je u vrijeme nakon originalnih događaja, a fokusira se na ostarjelog ubicu zvanog Kožno lice - rekao je Alvarez.

Originalni film, snimljen davne 1974. godine, stekao je kultni status, postavši jedan od začetnika tzv “slašer” horora i smatra se jednim od ključnih filmova u istoriji žanra strave i užasa.

Snimljen je za 300.000 dolara, zaradio je više od 30 miliona dolare te omogućio Huperu režiserski proboj i započeo franšizu koja je stekla epski status u svijetu pop kulture. Odbacivanjem klasičnih žanrovskih motiva Huper je ponudio redefiniciju horora, jer je u njegovom filmu zlo iracionalno, nasilje divlje, a glavni negativac nije demonsko biće ni vještački stvoreno čudovište, već samo poremećeni čovjek. Njegovo prikazivanje je zabranjeno u mnogim zemljama zbog žestokog nasilja, što nije omelo film da postane jedan od najkomercijalnijih nezavisnih filmova u istoriji. Iako je novi film predstavljen kao direktan nastavak originalnog horor klasika, on cilja da postigne isti uspjeh kao i nastavak filma “Noć vještica” iz 2018, koji je na sličan način vratio originalnu preživjelu Lori Strod (Džejmi Li Kertis) i zanemario događaje u drugim nastavcima. Film stiže 18. februara pred publiku na “Netfliksu”.

Nastavci

Pokojni Tob Huper (preminuo 2017. godine) režirao je prvi nastavak “Teksaški masakr motornom testerom 2”, koji se oslanjao na elemente crne komedije, daleko više od originala.

Nakon toga su uslijedili “Teksaški masakr motornom testerom 3” iz 1990. godine i “Teksaški masakr motornom testerom: Nova generacija” iz 1994. godine. U godinama nakon toga bilo je brojnih pokušaja pokretanja franšize, posebno sa rimejkom “Teksaški masakr motornom testerom” iz 2003, potom prikvelom “Teksaški masakr motornom testerom: Početak” iz 2006 te filmovima “Kožno lice” iz 2017. i “Teksaški masakr 3D” iz 2013. godine, koji je prodan kao direktan nastavak originala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana