Teatar živi i u neizvjesnim vremenima

Milanka Mitrić
Teatar živi i u neizvjesnim vremenima

BANjALUKA - Pozorišni život u teatrima širom svijeta je već sedmicama utihnut. Novi načini gledanja predstava već su uveliko aktuelni, te ljubitelji pozorišta imaju priliku da brojne predstave pogledaju onlajn.

Neki će se na ovaj način podsjetiti na predstave koje su već gledali, dok će drugi pogledati komade koje nisu gledali, a neki će, koliko god skeptični bili, otkriti i neku vrstu čarolije onlajn teatra.

Narodno pozorište Republike Srpske i Dječije pozorište Republike Srpske i za ovu sedmicu pripremili su repertoar sa izdvojenim predstavama koje će biti dostupne na zvaničnim “Jutjub” kanalima ovih ustanova. Na ovaj način oba teatra onlajn emitovanjem, koje je zainteresovalo brojne poklonike pozorišne umjetnosti, pokazuju da je moguće i drugačije i da pozorišna umjetnost može da živi i kad su vremena neizvjesna, izazovna i teška.

Na repertoaru Narodnog pozorišta RS večeras od 20 časova biće emitovana predstava “Povratak”.

- Predstave će biti aktivne sedam dana kako bi se omogućilo svim zainteresovanima da ih pogledaju, nakon čega će biti uklonjene - najavili su iz NPRS.

Na ovosedmičnom repertoaru biće emitovana i predstava “Moj brat”, koja će publici biti dostupna onlajn od srijede u 20 časova. U pitanju je drama Nebojše Bradića koja je nastala po djelu Meše Selimovića. Režiju komada potpisuje Milan Karadžić, a u predstavi glume Željko Stjepanović, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković, Branko Janković i Aleksandar Blanić. 

Na “Jutjub” kanalu Narodnog pozorišta RS u petak od 20 časova biće emitovana predstava “Nije čovjek ko ne umre”. U pitanju je komad Velimira Stojanovića, u režiji Željka Stjepanovića. U komadu glume Đorđe Marković, Aleksandar Stojković, Vladimir Đorđević, Vedrana Mačković-Zubović, Goran Jokić i Danilo Popržen.  

Prva predstava koja će ove sedmice biti emitovana na repertoaru Dječijeg pozorišta RS je komad “Jablan”, a biće prikazan u srijedu od 18 časova. U pitanju je scenska fantazmagorija u trideset slika nastala po djelu Petra Kočića, a u dramatizaciji Ranka Risojevića i u režiji Nenada Bojića.

Subota ove sedmice, kada je riječ o najmlađoj pozorišnoj publici, rezervisana je za komad “Vuk i sedam jarića” Predraga Bjeloševića, koji je bio zadužen za režiju zajedno sa Biserkom Kolevskom. Emitovanje počinje u 18 časova.

- Da li ste ikada bili u muzeju? Ako jeste, sigurno ste vidjeli sve te izložene zanimljivosti, možda plišane igračke, kamenje i fosile i sve to uz mnogo informacija. Sada pokušajte zamisliti da ćete tamo sresti sedam malih jarića i njihovu majku kozu, čak i vuka koji svojim tihim glasom govori: “Otvorite vrata, to sam ja, vaša majka” - navedeno je o ovoj predstavi iz DPRS.

Ove sedmice na kanalu Dječijeg pozorišta RS biće dostupna i priča “Tri praseta”, koju će čitati glumica Đurđa Vukašinović u nedjelju od 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana