Svijet odaje počast reditelju Abasu Kjarostamiju VIDEO

Agencije
Svijet odaje počast reditelju Abasu Kjarostamiju VIDEO

U njegovoj rodnoj zemlji Iranu kao i širom svijeta mnogi, medju kojima i predsjednici Irana i Francuske, odaju danas poštu preminulom iranskom sineasti Abasu Kjarostamiju, koji se naziva jednim od najvećih svjetskih reditelja.

Kao za Roselinija ili Godara postojaće prije i posle Abasa Kjarostamija, navode ljudi iz sveta filma.


Kjarostami, dobitnik brojnih međunarodnih filmskih nagrada među kojima i Zlatne palme 1997. godine za film "Ukus trešnje" umro je juče u privatnoj bolnici u Parizu u 77. godini. Iranske novinske agencije javile su da je on prošle nedjelje otišao iz Teherana na tretman u Parizu. Rođen u Teheranu 1940. u skromnoj porodici Kjarostami postao je jedan od najpoznatijih iranskih reditelja tokom 1960-ih. Osvojio je nagrade na najvećim svjetskim festivalima što mu je donijelo svjetsku slavu od Evrope do SAD-a i Japana. Ostao je da živi u Iranu poslije islamske revolucije 1979. i nastavio da radi sa filmskim krugovima u inostranstvu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je u tviter poruci pozdravio njegov "drugačiji i dubok pogled na svijet" i rekao da će kroz njegovo djelo "njegov poziv na mir i na prijateljstvo biti dostignuće koje će trajati u sedmoj umjetnosti".

Iranski ministar kulture i islamskog učenja Ali Džanati ga je nazvao avangardistom sa humanističkim i moralnim pristupom . ;

"Sa svojim inovativnim, modernim i lijepim djelima dao je novu definiciju filmu i pronio ime Irana u svetskim umjetničkim krugovima", napisao je ministar Žanati u poruci u kojoj izražava saučešće za smrt umjetnika, prenijela je iranska agencija Isna.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je u tvitu napisao da je njegova zemlja izgubila "figuru na vrhu međunarodnog filma", i najavio da će večeras u svim filmskim salama biti prekinute projekcije da bi se gledaoci pomolili u znak sjećanje na Abasa Kjarostamija.

"Abas nije samo najveći iranski reditelj, Roselini Teherana, ... on je i inspirisani fotograf, on je sama umjetnost", napisao je na tviteru bivši direktor kanskog festivala Žil Žakob.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je u saopštenju koje je povodom smrti sineaste izdala Jelisejska palata napisao da je on veliki iranski umjetnik koji je " duboko obilježio istoriju filma". Oland je rekao da je Kjarostami sa Francuskom izgradio bliske umjetničke veze i duboka prijateljstva, kao i da je u njegovom djelu udahnuta poezija malim svakodnevnim stvarima, kojima je data posebna i univerzalna dimenziju.

Direktor francuske Kinoteke Frederik Bono napisao je da Kjarostami spada u "one vrlo rijetke reditelje, za koje se odredjuje vreme pijre i poslije njega za svijet filma".

Zahvaljujući njemu iranski film ima toliki međunarodni legitimitet, ocjenio je njegov sunarodnik, reditelj Mohsen Mahmalbaf i dodao da je on osvježio i humanizovao svijet filma.

Na Tviteru brojni obožavetelji ponavljaju frazu Žan-Lik Godara "film se rađa sa Dejvidom Grifitom i završava sa Abasom Kjarostamijem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana