Svetozar Cvetković, Paulina Manova i film “Za danas toliko” osvojili nagrade u Somboru

Tanjug
Foto: Somborski filmski festival

SOMBOR - Film “Za danas toliko” reditelja i scenariste Marka Đorđevića osvojio je nagradu “Ernest” za najbolji film na Somborskom filmskom festivalu, saopštili su danas organizatori.

Festival je zatvoren u neđelju uveče svečanošću u atrijumu Gradske kuće u Somboru, a za dobitnike nagrade “Boer” za najbolju žensku i mušku ulogu proglašeni su Paulina Manov i Svetozar Cvetković za uloge u filmu “Ruski konzul”.

Žiri Glavnog takmičarskog programa Vesna Čipčić, Ana Maria Rosi i Radovan Vujović dodijelio je “Ernesta” Đorđevićevom filmu ocenivši da “gotovo dokumentarističkim pristupom autor i glumci stvaraju čitav jedan svijet u kome likovi nastavljaju da žive i kada se kadar završi”.

“Likovi nas uče da se sa najneprijatnijim događajima u našim životima možemo suočiti, da ih ljubav i toplina bližnjih mogu preobraziti u najnježnija osjećanja. Tako smo dobili jedan potpuno srpski neorealistički pozdrav iz Kragujevca od članova porodice Šarenac”, istakao je žiri.

Kako je ocijenjeno - snagu uvjerljivog korišćenja minimalnih sredstava”.

Žiri je naveo da je Cvetković “tačan i ekspresivan u izrazu, svoju izvanrednu glumačku igru, obogatio snažnim ličnim tonom čovjeka, umjetnika, koji vjeruje da je nemoguće moguće”.

Kako je istaknuto, Cvetković je “odigrao jednu od svojih najboljih filmskih uloga”.

“Lepota malih festivala, kao što je ovaj u Somboru, jeste u tome što ovakve divne sredine donose veliko zadovoljstvo da naš rad, kao glumaca, može da se prepozna”, istakao je u obraćanju Cvetković.

Žiri selekcije filmova mladih autora Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić nagradu u ovoj selekciji je dodelio filmu „Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak.

“Ostvarenje se u datoj selekciji filmova izdvojilo prije svega istinošću ispričane priče, dozvoljavajući gledaocu da se u potpunosti prepusti rediteljskom narativu bez sumnje u vjerodostojnost problema kojim se film bavi”, ocijenio je žiri.

Specijalnu nagradu žirija za režiju dobio je film “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića, “zbog besprekornog pristupa temi filma, svog autorskog angažmana koji je duboko okrenut u društvenoj stvarnosti u kojoj živimo”, navedeno je u saopštenju.

Na otvaranju šestog Somborskog filmskog festivala 11. jula “Specijalnim Ernestom” je posthumno nagrađen glumac Žarko Laušević (1960-2023), a priznanje je primila njegova supruga Anita Laušević.

Čipćić je zatvorila festival tokom koga su posjetioci mogli da pogledaju 14 filmova u četiri programske cjeline, u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana