Sve spremno za “Ljetnu školu filma 2024”: Teorija i praksa sedme umjetnosti

Branislav Predojević
Sve spremno za “Ljetnu školu filma 2024”: Teorija i praksa sedme umjetnosti

BANjALUKA - Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Studentskim kulturnim centrom Univerziteta u Banjaluci organizuje od 19. do 29. avgusta 2024. godine “Ljetnu školu filma 2024”.

U ovogodišnjoj školi filma učestvovaće 26 polaznika,  srednjoškolaca iz cijele Republike Srpske.  Prijave na radionicu su obavljane putem javnog poziva koji je bio otvoren od 3. do 18. juna 2024. godine. Stručni žiri je birao polaznike na osnovu propozicija konkursa.  Učesnici  imaju priliku da prođu kreativni proces od ideje do premijere, a rezultat radionice “Ljetna škola filma”  je zajednički snimljen film. Cilj je upoznavanje srednjoškolaca Republike Srpske sa audio-vizuelnim djelatnostima kroz teoretski i praktični pristup kako bismo ojačali svijest mladih o značaju filmske umjetnosti u Republici Srpskoj, kako bi stekli uvid u zanimanja u okviru filmske umjetnosti, doznali kakve potencijale imamo u ovoj oblasti i kako bismo uporedo razvijali kvalitetnu filmsku publiku.

Direktorica Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić kaže da je ova vrsta škole sjajno praktično iskustvo za sve umjetnike uključene u njen rad.

- Polaznici će tokom trajanja radionice biti podijeljeni u timove. U planu je da svaki tim snimi jedan kratki film koji će činiti omnibus od tri filma koji će premijerno biti prikazani 29. avgusta na svečanom zatvaranju “Ljetne škole filma”, što će osmisliti i organizovati sami polaznici. Izuzetno se radujemo ovogodišnjoj školi filma i odbrojavamo dane do njenog početka - rekla je Ilićeva.

Edukatori o filmskoj umjetnosti su predavači sa Akademije umjetnosti u Banjaluci i to: scenario - Mario Ćulum, režija - Saša Hajduković, kamera - Draško Gajić, scenografija i kostimografija - Dragana Purković Macan, zvu - Igor Suzić, montaža - Aleksandar Jurić i produkcija - Sonja Đurić.

Prošle godine je “Ljetna škola filma” vrlo uspješno realizovana sa polaznicima Studija glume “Jazavac”. Prva ,”Ljetna škola filma” odvijala se od 17. do 27. avgusta 2023. godine. Rezultat je bila svečana premijera filmova nastalih u okviru ove škole. Radionica je imala veliki odziv i pokazala odlične rezultate. S obzirom na prošlogodišnji uspjeh, Audio-vizuelni centar Republike Srpske je odlučio da i ove godine organizuje “Ljetnu školu filma”, ali na nivou cijele Republike Srpske.

- Određeni broj polaznika sa afinitetima usmjerenim ka umjetnosti, a koji su učestvovali u “Ljetnoj školi filma” prošle godine, opredijelio se da studira na nekim od smjerova na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci nakon što su spoznali prednosti ovih zanimanja, što smatramo izuzetnim uspjehom - rekla je Ilićeva.

Kompletan događaj, uključujući i smještaj polaznika, biće u kampusu Univerziteta u Banjaluci.

“78 dana”

Nakon trijumfa na Festivalu evropskog filma na Paliću, gdje je ovjenčan “Zlatnim tornjem” za najbolji film, i nagrada sa Kipra, iz Inzbruka i sa “Tofifesta” u Poljskoj, debitantski dugometražni film rediteljke Emilije Gašić “78 dana” naći će se u domaćim bioskopima od 29. avgusta. Film “78 dana” nastao je u koprodukciji srpske kuće “Set sejl films” i banjalučke produkcije “Neoart”,  uz podršku Filmskog centra Srbije i Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana