“Subotom uveče”: Priča o nastanku slavnog komičarskog serijala

Branislav Predojević
“Subotom uveče”: Priča o nastanku slavnog komičarskog serijala

NjUJORK - Studio “Soni” predstavio je prvi trejler za dugo čekani projekat “Subotom uveče”, režisera i scenariste Džejsona Rajtmana, koji će stići u bioskope 11. oktobra.

Rajtman režira prema scenariju koji je napisao zajedno sa Gilom Kenanom i zasnovan na istinitoj priči o događajima iza kulisa tokom snimanja prvog emitovanja legendarne komičarske emisije “Uveče subotom uživo”.

- U 23.30 časova, 11. oktobra 1975. godine, divlja družina mladih komičara i pisaca zauvijek je promijenila televiziju  i kulturu. Film “Subotom uveče” baziran je na istinitoj priči o onome što se dogodilo iza kulisa u 90 minuta prije prvog emitovanja “Uživo subotom uveče”, piše u najavi studija “Soni”.

Pomenutu epizodu vodio je komičar Džordž Karlin, a gostovali su muzičari Bili Preston i Janis Jan, dok su Den Ekrojd, Džon Beluši, Čevi Čejs, Džejn Kartin, Garet Moris, Lorejn Njumen i drugi članovi šoua predstavljeni svojim skečevima.

“Uživo subotom uveče” jeste jedan od najdugovječnijih televizijskih programa u Sjedinjenim Američkim Državama sa 968 emitovanih emisija. Mnogi članovi glumačke ekipe i autori skečeva privukli su pažnju javnosti učešćem u ovoj emisiji i kasnije ostvarili uspjeh na televiziji i filmu, kao glumci, reditelji i scenaristi. Neki popularni skečevi prerasli su u igrane filmove, a neki od njih su poput “Braće Bluz” iz 1980. i “Vejnov svijet” iz 1992. stekli kultni status kod publike.

Emisija “Uživo subotom uveče” osvojila je brojna značajna priznanja, uključujući 40 “Emija”, a predstavljanje talentovanih ali ekscentričnih genijalaca koji su stajali iza nje na filmu nije bio nimalo lak posao.

Glumački ansambl uključuje Gabriela Labele kao Lorna Majklsa, Dilana O'Brajena kao Dena Ekrojda, Kori Mišel Smit kao Čevi Čejsa, Lamorne Morisa kao Gareta Morisa, Nikolasa Brauna kao Džima Hensona i Endija Kaufmana, Džona Batiste kao Bilija Prestona i Elu Hunt kao Gildu Radnor.

Film bi zvanično premijeru trebalo da ima na festivalu u Torontu, a po mnogima ovo bi mogao biti i jedan od kandidata za “Oskara”, uzimajući u obzir dobru Rajtmanovu reputaciju kod akademije, prije svega zbog hvaljenih filmova “Džuno” i “U vazduhu”.

Emisija

Šou “Uživo subotom uveče” (engl. “Saturday Night Live” ili SNL) američka je televizijska skeč komedija autora Lorna Majklsa koja se emituje na En-Bi-Siju skoro 50 godina bez prestanka.

Skečevi u emisiji na parodičan način prikazuju aktuelne političke i kulturne događaje i izvodi ih stalna postava glumaca koja se sastoji od redovnih i sezonskih članova. Domaćin svake epizode je poznata ličnost koja obično otvara emisiju uvodnim monologom i izvodi skečeve sa članovima glumačke ekipe. Domaćin na kraju monologa najavljuje muzičkog gosta ili bend koji tokom emisije uživo izvodi dvije ili tri numere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana