Studio “Vorner bros” slavi 100 godina raskošnom filmskom kolekcijom

Branislav Predojević
Studio “Vorner bros” slavi 100 godina raskošnom filmskom kolekcijom

LOS ANĐELES - Veliki holivudski studio “Vorner bros” slavi 100 godina rada sa ultimativnom studijskom kolekcijom, koja okuplja 30 svojih najslavnijih filmova u veličanstvenoj 4K UHD rezoluciji.

Luksuzni superpaket pokriva tri epohe studija: “Klasični Holivud (1930 - 1960), “Novi Holivud” (1970 - 1980) i “Moderni blokbasteri” (1990 - 2022), a kolekcija predstavlja vrhunac holivudskog pripovijedanja i dokumentuje “Vornerov” neizbrisiv uticaj na filmsku industriju.

Izabrani filmovi predstavljaju najmonumentalnije naslove u katalogu jednog od najvažnijih studija u istoriji filmske umjetnosti, savršeno odražavajući, kako razvoj matične kuće tako i kinematografije u posljednjih 100 godina.

U zbirku su uključeni klasici od ranih tehnikolor hitova “Čarobnjak iz Oza” i “Pjevajmo na kiši”, preko kritičarskih favorita i to “Građanin Kejn” i “Odiseja u svemiru 2001”, do žanrovskih klasika “Istjerivač đavola”, “U zmajevom gnijezdu”, “Blejdraner”, do modernih pop fenomena kao što su “Betmen”, “Matriks” i “Pobjesnjeli Maks - Autoput bijesa”. Kolekcija takođe uključuje legendarni vestern “Rio Bravo” i jednako legendarnu melodramu “Istočno od raja” sa Džejmsom Dinom po prvi put u 4K verzijama, dok je najnoviji film u ovom paketu “Elvis”, režisera Baza Lurmana iz prethodne godine.

Sama kolekcija je smještena u jedinstveno, vrhunsko pakovanje, koje sadrži: kartonsku spoljnu futrolu sa magnetnom kopčom u obliku “Vorner” loga, tri knjige, od kojih svaka sadrži 10 4K diskova, podijeljenih na tri holivudska doba. Svaka knjiga uključuje vremenske okvire koji detaljno opisuju uticaj studija na Holivud uz propratnu knjižicu od 32 stranice sa faktografijom vezanom za filmove.

Takođe, paket sadrži 50 sati bonus materijala koji uključuju intervjue, istorijske eseje filmskih publicista i kritičke osvrte velikana poput režisera Pitera  Bogdanoviča, Roberta Vajsa i Džona Karpentera, kritičara Rodžera Eberta, glumice Loren Bekol i brojnih drugih saradnika “Vornera” tokom prethodnih deset decenija.

Istorija

Studio “Vorner bros” ili skraćeno “VB” je američki filmski i zabavni studio sa sjedištem u Burbanku, Kalifornija.  Osnovan je 1923. od strane četiri brata Harija, Alberta, Sema i Džeka Vornera, a kompanija se uspostavila kao lider u američkoj filmskoj industriji, prije nego što se podijelila u animatorski, televizijski i sektor video-igara. Jedan je od članova tzv. “Velike petorke” velikih američkih studija, na kojima je izgrađen Holivud. Prihod za proteklu godinu procjenjuje se na 13 milijardi dolara, imaju preko osam hiljada zaposlenih, a njihova arhiva smatra se za najveću studijsku kolekciju na svijetu i uključuje 12.500 igranih filmova i više od 150.000 pojedinačnih epizoda televizijskih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana