Štrajk holivudskih glumaca zbog upotrebe AI!

Tanjug
Štrajk holivudskih glumaca zbog upotrebe AI!

NjUJORK - Glavni proizvođači video igrica, kao što su američki "Activision", "Warner Bros" i "Walt Disney, suočavaju se sa štrajkom holivudskih glumaca zbog upotrebe vještačke inteligencije (AI) prilikom animacije likova video igrica bez odgovarajuće naknade glumcima čije glasove i likove pri tome koriste.

Nakon godinu i po dana pregovora o novom ugovoru između kompanija i sindikata koji predstavlja više od 2.500 glumaca video igrica, dve strane navode da su se saglasile o nekoliko ključnih pitanja, kao što su plate i bezbjednost na poslu, ali da zaštita u vezi sa korišćenjem AI tehnologije ostaje glavna prepreka, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Na štrajk je pozvalo Udruženje filmskih glumaca-Američka federacija televizijskih i radio umetnika (Sag-Aftra) koje je prošle godine pozvalo na štrajk holivudskih filmskih i televizijskih glumaca.
    
Glumci su zabrinuti zbog toga što studiji za video igrice koriste generativnu vještačku inteligenciju da reprodukuju glasove i fizički izgled glumaca da bi animirali likove video igrica, bez obezbjeđivanja pravične nadoknade za glumce.
       
“Nećemo pristati na ugovor koji omogućava kompanijama da zloupotrebe veštačku inteligenciju na štetu naših članova”, saopštila je Sag-Aftra.
    
Međutim, iz studija za video igrice kažu da su već učinili dovoljno ustupaka zahtjevima sindikata.
        
Televizijski i filmski glumci u SAD prošle godine su dobili povećanje plata i beneficija, a usvojene su i mjere zaštite za korišćenje vještačke inteligencije nakon štrajka koji je organizovala Sag-Aftra.
    
Taj štrajk, koji je trajao 118 dana, bio je najduži u 90-godišnjoj istoriji sindikata glumaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana