Stiže serija inspirisana naučnofantastičnim filmom “Metropolis” Frica Langa: Distopijska bajka ili stvarnost

Milanka Mitrić/agencije
Stiže serija inspirisana naučnofantastičnim filmom “Metropolis” Frica Langa: Distopijska bajka ili stvarnost

LOS ANĐELES – Film Frica Langa “Metropolis”, koji je prije 95 godina objavljen u Njemačkoj, bio je inspiracija za nastanak brojnih filmova iz svijeta naučne fantastike, ali inspirisao je i autore današnjice da njegovu priču ožive u sadašnjosti.

Od strane producenata, predvođenih režiserom Samom Esmailom, projekat snimanja serije “Metropolis” najavljen je kao jedan od najambicioznijih televizijski projekata ikad.

Projekat koji će, prema novim informacijama koje je juče objavio magazin “Varajeti”, biti realizovan u Australiji, okupiće ogromnu ekipu koja će da radi na stvaranju osmodijelne serije. Serija će biti emitovana na “Epl plusu”, dok će za produkciju biti zadužen studio En-Bi-Si.

Smještena u futuristički grad Metropolis, u 2026. godinu ova naučnofantastična priča biće rađena po jednom od najznačajnijih filmova iz ovog žanra, a za njen nastanak biće korišćene najmodernije tehnologije, što je za Langov film u tadašnjem vremenu bilo nezamislivo i daleko, poput i same priče u filmu.

Priča koju priča “Metropolis”, a koju će Esmail uz za sada nepoznatu glumačku ekipu oživjeti u 21. vijeku, prikazuje grad u kojem slojevi elite žive u izobilju i bogatstvu, dok  radnici i oni koji u stvari stvaraju sve u tom gradu obitavaju na najnižoj društvenoj ljestvici iako grad održavaju živim.

Radnici naspram tehnokratske elite, klasična borba dobra i zla, robot kao ljudska tvorevina i simbol lažnog spasenja, načinili su od “Metropolisa” pravu distopijsku bajku i film koji će pokrenuti žanr i inspirisati druge autore nakon Langa. A vremenom više će se približiti stvarnosti nego bajci.

Ispričati takvu priču u vremenu moderne tehnologije i prilično olakšane produkcije, a donijeti joj novi sloj, kako najavljuju producenti, ipak će biti svojevrsni poduhvat.

- “Metropolis” će biti tehnički jedan od najambicioznijih projekata na svijetu. Njegov svijet biće izgrađen u Melburnu, jednoj od najboljih lokacija za televizijsku produkciju -  navela je Karolin Pičer, direktorica “Vik skrina” koji je uključen u projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana