Stiže nova sezona kultne animirane serije “Praiskon”: Čovjek i zvijer u borbi za život

Branislav Predojević
Stiže nova sezona kultne animirane serije “Praiskon”: Čovjek i zvijer u borbi za život

NjUJORK - Nova sezona kultne animirane serije “Praiskon” legendarnog režisera i scenariste Gendija Tartakovskog stiže sutra premijerno na striming servisu “HBO maks”.

Petostruki dobitnik nagrade “Emi”, uključujući i onu za najbolju animiranu seriju, autor je unikatne vizije sa čudesnim smislom za akciju i bizarnu komediju i dubokim razumijevanjem onoga što medij animacije čini jedinstvenim. Bilo da su u pitanju hit filmovi poput “Hotela Transilvanija” ili kultne animirane serije “Deksterova laboratorija”, “Samuraj Džek” ili “Ratovi zvijezda: Ratovi klonova”, on uvijek donosi autentične priče sa različitim vizuelnim rješenjima.

Serija “Praiskon” prati pećinskog čovjeka po imenu Koplje (Aron Laplante) u praiskonu evolucije, koji nakon stradanja porodice sklapa nevjerojatno prijateljstvo sa ženkom tiranosaurusa Fang, koja je ostala bez mladunaca. U drugoj sezoni čovjek i dinosaurus putuju u novi svijet kako bi spasli ženu po imenu Miru od otmičara, ali na putu pronalaze mjesto ispunjeno divljom brutalnošću.

Franšiza je stekla slavu nevjerovatnom kombinacijom nasilja i divljaštva, sa nekim od najbrutalnijih i najkrvavijih akcionih scena u istoriji animacije, ali i nekim od najemotivnijih ritmova današnjice u sedmoj umjetnosti. Sam autor rekao je da su ga inspirisali filmovi poput “Konana Varvarina” i “Povratka”, starinski palp romani i naučne emisije o dinosaurusima, pa je seriju napravio kao spoj akcije, fantastike i horora kroz avanturističku studiju karaktera.

- Ljudi u početku nisu ideju shvatali ozbiljno, jer sam kršio pravila time što sam imao zajedno čovjeka i dinosaurusa i to bez dijaloga, pa sam naglasio da je to proučavanje karaktera. Serija je epsko putovanje dva lika koji su različiti, ali ih povezuje zajednička tragedija ispričana kroz brutalnu akciju koja odgovara vremenu praistorije - rekao je Tartakovski.

Serija je, uz pohvale kritike i brojne nagrade, stekla ogromnu bazu obožavalaca, a režiser tvrdi da je tajna uspjeha u majstorstvu vizuelnog i jednostavnosti priče, koja slikom govori više od riječi.

- Tajna ove serije je u tome što je lijepa za gledanje. Od kada sam vidio animaciju Skota Vilisa, čak i prije “Samuraja Džeka”, nisam mogao odvojiti pogled od njih. Bile su posebne i zaista umjetnički odrađene. Što se tiče priče, trudili smo se da se fokusiramo na odnos između Koplja i Fang. Nikada nije prikazano samo nasilje radi njegovog postojanja. Lako smo mogli ići u tom pravcu, ali smo zaista željeli da se fokusiramo na vezu ovog čudnog tandema. Zato je došlo do velikog istraživanja odnosa između čovjeka i zvijeri, koji je pristupačan i jednostavan - objasnio je slavni režiser.

Prva sezona “Praiskona” trenutno je među 10 najgledanijih serija na platformi “HBO maks”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana